Polisen om Himosolyckan: Utrustningen var i skick och den omkomne hade hjälm


Olyckan skedde utanför det egentliga pistområdet. ÅU-foto
Enligt polisen i Inre Finland finns det ingen anledning att misstänka brott i fallet där en 15-årig Pargasbo omkom under en slalomtur i skidcentret Himos i Jämsä på lördagen.
Den 15-åriga pojken dog efter att ha fallit ner för ett 6-8 meter högt stup när han åkte slalom utanför det egentliga pistområdet.
Polisen har utfört förhör, kontrollerat olycksplatsen och granskat den döda pojkens slalomutrustning, men misstänker inget brott.
Enligt polisen använde pojken hyrd slalomutrusning som var i skick. Han hade både hjälm och skyddsglasögon. Polisen fortsätter utredningen av dödsorsaken.
Olyckan skedde under ett skriftskolläger som Väståbolands svenska församling i Pargas arrangerade i Himos.
Den döda pojken var medlem i församlingen. Lägret avbröts efter olyckan.
Pargas kyrka håller öppet från klockan sex till nio på måndagskvällen för att ha en andakt och erbjuda samtalsstöd.
Säkerheten är i allmänhet bra vid de finländska skidcentren
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, som övervakar de finländska skidcentrens verksamhet undersökte också olyckan inledningsvis.
Ledande expert Mervi Murtonen vid Tukes meddelade på veckoslutet på Twitter att Tukes undersöker olyckan i samarbete med skidcentret Himos och föreningen Suomen Hiihtokeskusyhdistys.
Överinspektör Aleksi Latvala vid Tukes säger till SPT att Tukes inte längre utreder dödsfallet eftersom olyckan skedde utanför pistområdet.
– Den där tweeten skickades ut ganska snabbt efter olyckan. Nu när vi har fått mer information verkar det som att vår roll i utredningen är mycket liten. Olyckan har skett utanför pisten och olycksplatsen ligger således inte inom serviceproducentens ansvarsområde. Utanför pisten rör man sig med stöd av allemansrätten.
Tukes publicerade så sent som i januari en rapport över säkerhetsnivån vid finländska skidcenter. Överinspektör Latvala var ansvarig för granskningen, och enligt honom var resultatet positivt.
Pisterna var i gott skick och informationsspridningen till kunderna fungerade bra. Skidcentren reagerar effektivt på farliga situationer.
– Skidcentren kunde bli bättre på att dokumentera och känna igen farliga situationer men allmänt taget är säkerheten vid finländska skidcenter på en bra nivå.
Några allvarliga olyckor per säsong
Under åren 2016-2018 gjorde Tukes 33 övervakningsbesök vid finländska skidcenter. Övervakningen fokuserade på skidcenter som är medlemmar i föreningen Suomen Hiihtokeskusyhdistys och omfattade en dryg tredjedel av Finlands skidcenter.
Aleksi Latvala säger att Tukes ansvarat för övervakningen av skidcentren sedan 2016. Olyckan i Himos är det första dödsfallet under den tidsperioden.
Enligt lagen måste skidcentren anmäla alla allvarliga olyckor till Tukes. Latvala uppskattar att Tukes får ett tiotal anmälningar per säsong.
– Av dem är några allvarliga, till exempel sådana där personen fått en hård smäll i huvudet.
Endast små förändringar i antalet olyckor
Säsongen 2017-2018 utgjorde fall över 80 procent av alla olyckor vid finländska skidcenter, enligt statistik från Suomen Hiihtokeskusyhdistys. Fyra procent av olyckorna skedde utanför pistområdet.
Suomen Hiihtokeskusyhdistys för statistik över antalet olyckor per skiddagar.
I statistiken betyder termen skiddag att en person använder ett hisskort under en dag. Skidsäsongen 2017-2018 skedde det 10,5 olyckor på 10 000 skiddagar.
– Antalet olyckor har inte förändrats nästan alls under årens lopp. Det absoluta antalet kan naturligtvis variera lite beroende på antalet skiddagar under säsongen men förhållandet mellan antalet olyckor och antalet skiddagar har hållits på samma nivå, säger Harri Lindfors, verksamhetsledare för Suomen Hiihtokeskusyhdistys.
Hos slalomåkare är knäskador de vanligaste skadorna. Enligt Lindfors är orsaken till en knäskada ofta för stora pjäxor eller felaktiga justeringar i bindningarna.
Hos snowboardåkare är handledsskador vanligast eftersom man ofta försöker dämpa fallet med handen om man tappar balansen.
Mikael Piippo/SPT
SPT/ÅU
LÄS OCKSÅ:
Röda Korset erbjuder samtalshjälp
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.