Polisen har utrett flera våldsdåd i skola i S:t Karins under hösten – bildningschef om oroligheterna: ”Tas på största allvar”

Piispanlähteen koulu i S:t Karins, en skola med totalt över 700 elever, har kämpat med problem under hösten.
Turun Sanomat har rapporterat om bland annat psykiskt våld, misshandel, knuffande, knivhot, förstörda saker och dödshot (18.12).
Polisen har fått in närmare tio anmälningar som i huvudsak har gällt våld i skolan, bekräftar kommissarie Juhani Malmberg för ÅU.
– Det kan hända att det finns fler som inte har registrerats, säger Malmberg.
Det är inte första gången skolan förekommer i rubrikerna. I slutet av november i fjol rapporterade också ÅU om våldsamma barn i Piispanlähteen koulu.
I fjol fick skolan dessutom ett extra anslag på nästan 200 000 euro för utökade personalresurser på grund av problem.
Enligt Malmberg orsakar skolstarten i allmänhet alltid oro bland elever och det kom in fyra anmälningar redan i början av hösten. I november kom det en till och hittills i december en.
Polisen har hunnit utreda en del av ärendena men inget av dem har lett till åtalsprövning.
Orsaken till det är bland annat att barn under 15 år saknar straffrättsligt ansvar.
Polisen har i vissa fall samlat de berörda och deras familjer och diskuterat med dem.
– Skolan har ordnat diskussionerna, och också vi. Det brukar vara ett bra sätt att lugna ner situationen på, säger Malmberg.
Flera rastövervakare
Så hur hanterar skolan och bildningssektorn det som kommit fram?
Bildningsdirektör Elina Heikkilä svarar på ÅU:s frågor per e-post på måndagen.
”Skolan ska vara en trygg plats och det som kommit fram nu tas på största allvar. De vuxna har som uppgift att trygga vardagen i skolan. Handlingsplanerna och kulturen i skolan måste granskas noggrant.”
Heikkilä skriver att det behövs gränser och att man i första hand ska ta itu med oönskat beteende genom vägledning och pedagogiska diskussioner. Kvarsittning kan också bli aktuellt. Dessutom samarbetar skolan med barnskyddet och vid behov.
Skolan har effektiverat övervakningen under rasterna. Minst tio vuxna övervakar den gård där eleverna i årskurs 2–6 är på rasterna. De syns bättre än förr då de har gula västar på sig.
Skolgården övervakas redan innan skoldagen börjar. Det finns gemensamma riktlinjer för hur de vuxna ska ingripa om något händer.
Information om förbättringarna har också sänts till vårdnadshavarna i ett mejl av skolans rektor och vice rektor, som ÅU har fått ta del av.
I sista hand kan elever stängas av från en skola.
Så här svarar Heikkilä på frågan om när det kan bli aktuellt:
”Att stänga av en elev är möjligt i mycket svåra situationer, till exempel vid ett allvarligt våldsdåd eller då man nonchalerat skolans regler eller säkerhet.”
Avstängning kräver beslut av politikerna
ÅU frågar också juristen Thomas Sundell på regionförvaltningsverkets svenska enhet för bildningsväsendet när det kan bli aktuellt att stänga av en elev. Han tar inte ställning till händelserna i S:t Karins utan svarar på ett allmänt plan.
– Det kan bli aktuellt med en avstängning om en elev stör undervisningen eller bryter mot ordningen i skolan upprepade gånger. En enskild, allvarlig händelse kan också räcka, säger Sundell.
Före en avstängning kan skolan vidta olika åtgärder, som fostrande samtal. Om en skriftlig varning inte har någon effekt är avstängning det sista steget.
Beslutet fattas av ett kollegialt organ då det är en person med läroplikt som ska stängas av. I en kommun innebär det exempelvis bildningsnämnden.
– Det görs inte i en handvändning utan förutsätter att eleverna och vårdnadshavarna hörs. Deras betänketid borde vara kring två veckor men i praktiken kan det ta några veckor innan beslutet fattas.
Två klagomål om skolmiljön till Avi
Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk har fått in fyra klagomål om Piispanlähteen koulu de senaste tre åren, enligt kommunikationschef Mari Kaarnavaara-Puutio.
Två av dem har gällt säkerheten i utbildningsmiljön; utredningen av det senaste har nyligen börjat.
Ett klagomål överfördes till en annan myndighet eftersom det föll utanför verkets område och ett klagomål gällde tillvalsämnen.
Till regionförvaltningsverkets uppgifter hör att utreda klagomål på utbildningsanordnare. Om det inte finns någon orsak att misstänka fel kan verket låta bli att utreda klagomålet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.