Polisbarometern: Förtroendet för polisen minskar, men är fortfarande stort


Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen misstänker att det minskade antalet poliser bidragit till ett minskat förtroende för polisens verksamhet. Foto: Stefan Holmström
91 procent av finländarna har rätt så stort eller mycket stort förtroende för polisen, enligt undersökningen Polisbarometern. 8 procent av finländarna har å sin sida rätt så litet eller mycket litet förtroende för polisen medan 1 procent inte tog ställning till frågan.
Inrikesministeriet publicerade årets Polisbarometer på onsdagen. Totalt 1 082 personer i Fastlandsfinland har intervjuats för undersökningen. Intervjuerna genomfördes av Taloustutkimus och analysen har gjorts vid Polisyrkeshögskolan.
Den första Polisbarometern publicerades år 1999. Undersökningen görs numera med två års mellanrum.
Antalet poliser ökas
Finländarnas förtroende för polisen har varit stort under hela 2000-talet. I årets Polisbarometer är andelen personer som svarat att de har rätt så stort eller mycket stort förtroende för polisen i själva verket mindre än i en enda Polisbarometer under detta årtusende. För två år sedan var motsvarande andel 95 procent.
Enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kan en orsak till det minskade förtroendet vara nedskärningar i polisväsendet. Förutom att förtroendet för polisen minskade i Polisbarometern, minskade också förtroendet för effekterna av polisens verksamhet.
En uniformklädd patrull skapar en känsla av trygghet. Om patruller inte syns till minskar trygghetskänslan och förtroendet för att polisen sköter om medborgarnas ärenden, sade Kolehmainen.
Hösten 2019 fanns det cirka 7 200 poliser i Finland. I regeringsprogrammet står det att antalet poliser ökas till 7 500 årsverken senast år 2022.
Både Kolehmainen och Ohisalo påpekade att finländarnas förtroende för polisen fortfarande är på en väldigt hög nivå i internationell jämförelse.
Blandade åsikter om polisens inställning
En fråga i Polisbarometern gällde polisens inställning till personer från andra kulturer. 53 procent av dem som deltog i undersökningen anser att polisen förhåller sig på samma sätt till finländare och till personer med någon annan kulturell bakgrund.
32 procent anser att polisen har en strängare inställning till personer från andra kulturer. 9 procent anser å sin sida att polisen har en mer tillåtande inställning till personer som har annan kulturell bakgrund än finländsk. 6 procent tog inte ställning till frågan.
Intervjuerna för årets Polisbarometer gjordes under tidsperioden 4 februari–3 mars.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.