Förflytta dig till innehållet

Polis i Åbo slarvade med e-posten – döms till över tusen euro i böter

En kriminalkommissarie vid Sydvästra Finlands Polisinrättning var för två år sedan undersökningsledare i ett fall där en man var häktad i Åbo fängelse.

På en fredag hade kriminalkommissarien fattat beslut om att det inte längre fanns skäl att hålla mannen häktad. Beslutet nådde fängelset först på söndagen och mannen var därmed frihetsberövad två dygn utan orsak.

Det visade sig att kriminalkommissarien på fredagen hade glömt att skicka frigivningsbeslutet till Brottspåföljdsmyndigheten. Hen skickade istället e-posten tidigt på lördagsmorgonen och trodde att allt var i sin ordning.

På söndagen skickade den häktade mannen ett meddelande till kriminalkommissarien och bad hen sända frigivningsbeslutet. Kriminalkommissarien kollade då sin telefon och märkte att mejlet som hen trodde sig ha skickat av okänd orsak fortfarande låg kvar i mappen för utgående e-post. När kriminalkommissarien insåg sitt misstag, anmälde hen sig själv.

Egentliga Finlands tingsrätt konstaterar att kriminalkommissarien borde ha försäkrat sig om att e-posten hade kommit fram genom att be mottagaren svara på meddelandet eller ringa Brottspåföljdsmyndigheten.

”Ingen orsak att fria kriminalkommissarien”

Enligt kriminalkommissarien agerade hen enligt gängse praxis, vilket innebär att man i allmänhet inte dubbelkollar att mejl kommer fram. Kriminalkommissarien säger också att hens arbetsbörda under den aktuella tiden var ovanligt tung och det påverkade hens arbete negativt.

Även om det handlar om ett mänskligt misstag konstaterar tingsrätten att en undersökningsledare som fattar beslut om att frihetsberöva någon, använder sig av ett stort mått offentlig makt och att det därför gäller att vara extra noggrann.

Det finns därför ingen orsak att fria kriminalkommissarien, konstaterar tingsrätten. Hen döms därför 1 050 euro i böter för frihetsberövande av oaktsamhet och brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Mannen som var häktad hade yrkat på 4 000 euro i skadestånd, men får endast 400 euro som solidariskt ska betalas av kriminalkommissarien och Statskontoret.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter