Plötsligt fanns medicinen som Åbobo är starkt beroende av inte på apoteket – tillverkningen hade upphört
Då Åbobon Bitte Hänninen skulle hämta ut den medicin som hon tagit sedan hon var 11 år blev hon rejält överraskad: Läkemedlet fanns inte längre och företaget som tillverkade det hade slutat.
– Rivatril är starkt beroendeframkallande. Man får bara hämta ut en burk i taget med 150 tabletter. Jag har försökt sluta med det tidigare, utan att lyckas, säger Hänninen som tar medicinen eftersom hon har Tourettes syndrom.
Syndromet ger upphov till så kallade tics, alltså ljud eller rörelser som den drabbade inte kan kontrollera.
Om Hänninen inte tar medicinen kan hon inte arbeta. Hon mår illa, kan inte äta eller sova och blir skakig. Hennes arbete som sjukskötare och kräver skärpa.

Hänninen har ännu tillräckligt med tabletter så hon klarar sig en tid framöver. Men det räcker antagligen inte de flera veckor som det tar innan medicinen kan köpas i Finland igen då ett nytt företag börjar leverera den.
Hänninen har fått höra att läkemedlet Diapam kan användas som ersättande medicin men är tveksam till om det skulle fungera för henne.
Rivatril hör till läkemedelsgruppen bensodiazepiner. Rivatril används också av bland annat epileptiker.
– Jag undrar vad som händer med dem om de inte får sin medicin, säger Hänninen.
Hon önskar att hon i god tid hade fått information om att läkemedlet tillfälligt slutar tillverkas av sin läkare som arbetar inom Åbo stad. I skrivande stund har hon ännu inte lyckats nå läkaren.

På Hansatorgets apotek i Hansakvarteret känner man också till att läkemedlet inte finns just nu.
– Vi sålde det sista för tre veckor sedan, säger provisor Anneli Vikman.
Läkemedlet Rivatril hämtas ut ganska sällan, endast cirka två gånger i månaden, på Hansatorgets apotek.
Det är inte ovanligt att det råder tillfällig brist på ett läkemedel i Finland. Hos Hansatorgets apotek förekommer det ganska ofta. Orsaken kan vara exempelvis leverans- eller produktionsproblem.
– Men läkemedlen kommer oftast tillbaka till marknaden inom någon månad, säger Vikman.
Diabetesmedicinen Ozempic är ett exempel på något som det råder brist på nu.
– Det används också för viktminskning, kanske är det därför som det blivit populärt, säger Vikman.
Leveransproblem till slutet av januari
Läkemedelsverket Fimea uppdaterar regelbundet sina sidor med information om brister.
Just nu finns det över 50 flikar med information om brist på läkemedel på deras webbsida. Men i de flesta fall är det frågan om tillfälliga brister som varar endast några veckor, säger Fimeas sektionschef och överprovisor Johanna Linnolahti.
I majoriteten av fallen är det frågan om brist på läkemedel som kan ersättas med ett annat läkemedel, till exempel värkmedicin.
Det är alltså ovanligare att det gäller ett läkemedel som det inte rekommenderas att man tvärt slutar ta.
– Det är en mycket tråkig situation. I det här fallet (Rivatril) meddelade den som innehar försäljningstillståndet inte att leveransen upphör förrän i torsdags.
Leveransproblemen väntas pågå till den 23 januari.
Den som har försäljningstillståndet är skyldig att meddela om leveransproblem minst två månader på förhand. Nu utreder Fimea om det går att få in mer av läkemedlet av andra företag som har försäljningstillstånd.
Den som drabbas av läkemedelsbrist och inte kan få något ersättande på ett apotek ska alltid vara i kontakt med sin egen läkare. Fimea kan alltså inte lösa problemen för enskilda personer eller rekommendera en ersättande medicin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.