Plogging kombinerar nytta och nöje


Jonas Heikkilä och Charlotta Sandberg är vana löpare men plogging sätter ny spinn på hobbyn. Foto: Andrea Wiklund
Plogging blir allt populärare i Finland. Grenen har sitt ursprung i Sverige, där plogga förra året registrerades som ett nyord.
Från Sverige har grenen sedan spritt sig runt världen, det ordnas plogging bland annat i Frankrike, Peru och på Filippinerna.
Charlotta Sandberg och Jonas Heikkilä är ännu inte vana ploggare, de har endast prövat grenen ett par gånger. Det var via löparskolan de tränar med som de fick erbjudandet att pröva på plogging.
– Nog har man ju också läst om det, speciellt mycket i svensk media, säger Sandberg.
Löpning har Sandberg tränat aktivt i sex år och Heikkilä i nio år.
Inte mycket skräp i centrum
Under sina ploggingrundor har de hittills haft svårt att hitta något skräp att plocka upp. Så är även fallet denna morgon i Vårdbergsparken.
– Åbo stad håller rent i parkerna, i alla fall nu under sommartider. Cigarettfimpar ser man dock mycket av överallt, så de kan man alltid plocka, säger Heikkilä.
Sandberg och Heikkilä tror att det ligger mera skräp längs vägar, och i parker lite utanför stadskärnan. Pantflaskor och -burkar finns det andra som plockar upp, men plastförpackningar och fimparna blir kvar.
Utrustning inte nödvändig
På Reso bibliotek kan man låna skräptänger för plogging, men några sådana hjälpmedel har inte Sandberg eller Heikkilä använt sig av.
– Det räcker med en plastpåse och kanske ett par engångshandskar. En skräptång skulle mest vara i vägen.
Påsen med skräp de plockat ihop lägger de sedan i en offentlig soptunna de råkar på.
– Men om det inte finns någon, eller om de är fulla, får man ta skräpet med sig hem och slänga där, säger Sandberg.

Charlotta Sandberg och Jonas Heikkilä.
Man behöver inte vara en erfaren löpare för att pröva på plogging.
– Plogging passar i själva verket bra för nybörjare. Att man stannar och plockar upp skräp hindrar en från att springa för hårt, vilket är ett misstag nybörjare ofta begår, säger Heikkilä.
Även barn kan syssla med plogging. Man kan exempelvis göra det till en tävling i vem som kan plocka mest skräp.
– Dessutom är det bra om barn ser vuxna plocka upp skräp, så kanske de gör samma sak även senare i livet, säger Heikkilä.
En mera van löpare kan även använda sig av plogging som ett sätt att varva ner i slutet av löprundan.
Organiserad plogging
I sommar ordnas det från juni till september plogging i Helsingfors centrum första söndagen i månaden, och i Sverige finns redan ett flertal Facebook-grupper som organiserar ploggingrundor.
I Åbo finns det inga offentliga rundor inplanerade inom närmaste framtiden.
Enligt Sandberg och Heikkilä finns det behov av plogging efter flera evenemang, exempelvis efter valborgsfirandet i Vårdbergsparken.
Förutom att man kommer sig ut i naturen, och gör samhället en tjänst, finns det även andra fördelar med plogging.
– Man tränar även sina benmuskler då man hukar sig ner, säger Sandberg.
– Att kunna huka sig ned ordentligt är något allt flera finländare har problem med, så det är bra att träna på det, tillägger Heikkilä.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.