Förflytta dig till innehållet

Plasten erövrar vår värld – på gott och ont


Plasten är som myntet – den har två sidor. Plast är ett fantastiskt material som ger många möjligheter, men är samtidigt ett av våra största miljöproblem.
I takt med att användningen och produktion av plast ökar växer också plastavfallet.
Får man tro forskarna kommer plasten att vara ett av de största hoten mot vår miljö och hälsa i framtiden.
Plasten finns överallt i vår vardag. Den finns i våra hygienartiklar, datorer, mobiltelefoner, kläder och skor för att inte tala om alla plastförpackningar och plastpåsar som vi hanterar varje gång vi köper livsmedel och varor i affären.
EU har gått in för ett förbud mot engångsplaster som lätt blir till skräp och avfall.
Många länder har också förbjudit användningen av plastpåsar.
Men det finns också en annan positivare sida med plasten.
Jag läste nyligen i tidskriften Illustrerad Vetenskap om plastens fantastiska möjligheter.
Det talas om att en plastrevolution är på gång där kemisterna och forskarna kan utveckla nya material och plasttyper som underlättar vår vardag.
Tack vare forskning och ny smart teknik kan man utveckla plasttyper som rör sig med hjälp av ljus, plastteknik som driver vätebilar och elbilar och plastmaterial som i form av artificiella hornhinnor ger blinda synen tillbaka.
Ja, framtidens plastmaterial kan till och med rädda liv om man får tro uppgifterna.
Hjärtpatienter kan nämligen få förträngda kranskärl vidgade med hjälp ett självupplösande plastnät som förbättrar blodcirkulationen hos patienten.
Det här är långt från de bilder som fäster sig på näthinnan då man ser nyhetsinslag och dokumentärer om planetens hav och stränder som är fyllda med mängder av plastavfall.
Det är en skrämmande utveckling, framförallt med tanke på att användningen av plast ökar för varje år.
Globalt ökar plastproduktionen med i snitt tio procent om året enligt organisationen Plastic Europe.
Sedan 2007 fram till 2017 ökade tillverkningen av plast från 260 miljoner ton till 348 miljonen ton om året.
Europas andel av produktionen är 64 miljoner ton. En stor del av plasten som produceras inom EU återvinns, men inte allt.
Det mesta EU:s plastavfall som inte återvinns exporteras till Kina som är den största plasttillverkaren i världen och också en av de största nedskräparna.
Kina står för 30 procent av världens plastproduktion hör tillsammans med Indonesien till de länder i Sydostasien som producerar mest plastavfall.
Från de här regionerna kommer också det mesta av allt plastavfall på vår planet som hamnar i havet.
Om utvecklingen med ökande mängder plastavfall i haven fortsätter finns det enligt forskarna om 30 år mer plast än fisk i haven.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter