Förflytta dig till innehållet

Plankton, småfisk och krabbor fascinerade elever i Dalsbruk – Östersjödagen firades vid vattnet

Emilia Örnmark
Barngrupp vid en strand.
Alla elever i Taalintehtaan koulu fick pröva på att hitta något intressant i vattnet Östersjödagen till ära. Här diskuteras planktonprov med sakkunniga Satu Zwerver.

Ett myller av ivriga barn, håvar, silar, termometrar och entusiastiska lärare och andra sakkunniga – det här mötte ÅU:s reporter vid en strand i Dalsbruk i onsdags, då Östersjödagen uppmärksammades.

Medan en handfull elever vadar omkring i knädjupt vatten för att ta planktonprov få jag se dagens fynd: en liten vitfingrad brackvattenskrabba (även kallad slamkrabba) i ett akvarium.

Den här dagen har eleverna en utomhusdag vid vattnet inom ramen för Östersjödagen.

Ett akvarium vid en strandEmilia Örnmark
Tittar du noga kan du se den lilla slamkrabban på kortsidans botten.

Eleverna prövar på att ta planktonprov

Aatos Haapalainen från årskurs två förklarar ingående för mig hur man tar planktonprov. Han tar vatten i en liten hink, silar det genom ett litet nät i en annan hink och sköljer sedan partiklarna från nätet in i en liten provflaska.

– Här finns sen plankton. De ser ut som små prickar, förklarar Aatos och får hjälp av planktonforskare Satu Zwerver att hälla provet i flaskan.

närvild av liten vattenhink med sil i botten och en sprutflaskaEmilia Örnmark
Plankton sköljs från silen ner i en glasflaska. Satu Zwerver assisterar.

Liksom andra elever jag växlar några ord med uppskattas den annorlunda skoldagen. Det här är roligt och så tycker många om att få lära sig praktiska färdigheter.

– Jo, det här är roligt. De är trevligt att se på de små fiskarna, säger Vincent Sjösten, med håven i högsta hugg.

två barn vadar i vatten med håv och vattenkikareEmilia Örnmark
Vincent Sjösten och Kirsika Kôivik undersöker med håv och vattenkikare.

På bryggan nära brandstationen räknar en grupp flytvästklädda elever långsamt till tjugo. Sen fiskas termometern upp från ytvattnet och eleverna får komma med sina förslag om vad den visar. ”Arton”, ”Ett komma åtta”, ”Lite under tjugo”.

Till sist samsas gruppen om att 18 grader är rätta svaret. Flera av eleverna vet att det är kallare längre ut och kan också svara på varför.

tre yngre elever tittar ner i vattnet från en brygga.Emilia Örnmark
Eliel Bitarafan, Karinee Kôivik och Victor Palonen övar sig på att mäta temperatur och avläsa termometern.

”Då eleverna får lära sig i naturen lär de sig också att ta vara på den”

Som en skola premierad med grön flagg redan år 2012 är det för finska Taalintehtaan koulu ingen ovanlighet att vistas i naturen och få lära sig genom praktiska övningar.

– Idén kommer från Falköföreningen. Vi har samarbetat kring Östersjödagen flera gånger tidigare, till exempel på Byholmen och i Eknäs, säger skolans rektor Merja Salomaa.

Elevgrupp och en lärare vid en strandEmilia Örnmark
Den här gruppen bekantar sig med fakta om blågrönalger under ledning av rektor Merja Salomaa.

Under förmiddagen cirkulerar eleverna (i dag 25 på plats av 32) i blandade grupper mellan olika punkter. Förutom planktonforskare Satu Zwerver är den lokala Falköföreningens ordförande Johanna Salokannel och sekreterare Eija Lang på plats.

– Då eleverna får lära sig i naturen lär de sig också att ta vara på den, säger Salomaa.

Skolelev med elevgrupp på en strand i bakgrundenEmilia Örnmark
Ruurik Haapalainen uppskattar den roliga och speciella skoldagen.

Bland dagens punkter finns följande uppdrag: läsa av en termometer, mäta siktdjup, ta vattenprov, studera undervattenskryp med vattenkikare och lära sig om cyanobakterier. Eleverna tecknar ned sina observationer i varsitt pass.

På eftermiddagen väntade information om en planktonforskares vardag och närmare undersökning av dagens planktonprov.

Zwerver berättar senare att eleverna visade stort intresse för hennes planktonfoton och att frågorna nästan aldrig tog slut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter