Planeringen för nästa års VårKultur kickas igång i Korpoström — årets tema får en förlängning


Hantverkstaden i Korpoström. Foto: Sydkustens landskapsförbund.
Fredagen den 9 oktober samlas åboländska kulturaktörer till ett idé- och inspirationsseminarium i Skärgårdscentret Korpoström.
Träffen fungerar också som startskott för planeringen av det årliga åboländska kultursamarbetet VårKultur.
VårKultur blev inte som tänkt i år. Största delen av det inplanerade programmet med temat hållbart hantverk måste inhiberas.
– Temat är fortfarande lika aktuellt, så vi hoppas att vi våren 2021 kan förverkliga åtminstone en del av det digra program som hade planerats, att arrangörerna igen blir inspirerade och vågar göra ett nytt försök. Målet är att lyfta fram olika aspekter på hantverk så mångsidigt som möjligt, säger Lena Långbacka vid Sydkustens landskapsförbund i ett pressmeddelande.
På seminariet vill Långbacka samla de som är intresserade av temat för att diskutera hållbart hantverk. Seminariet består både av inbjudna föreläsande gäster och en idéverkstad.
Program och diskussion om hantverk
Till programmet hör hantverkarna Hanna Nore och Joel Simberg, som berättar om hur det är att vara hantverkare idag.
Beatrice Bäcklund från Åbolands hantverk pratar om hur föreningen satsar på distansundervisning och etnolog Ann-Helen Sund utgår i sin inledning från sin forskning i betydelsen av det självgjorda.
Deltagarna får också höra hur företagaren Virpi Koistiainen startat och etablerat sitt företag Niinmun Design i Korpo.
På träffen blir det också idéutbyte och diskussioner kring hur hantverket kunde lyftas fram i Åbo och Åboland under VårKultur 2021.
Långbacka säger att man i det öppna nätverket samarbetar med privatpersoner, konstnärer, utbildningsarrangörer, skolor, daghem, organisationer och föreningar för att skapa ett mångsidigt program.
Under dagen presenteras också tidskriften Skärgård, som i september utkommer med ett temanummer om hantverk.
Seminariet är avgiftsfritt. Det är också möjligt att delta på distans över verktyget Zoom.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.