Förflytta dig till innehållet

Planerat stenbrott ökar trafiken i Dalsbruks hamn – Destia har lämnat in ansökan om planerna i Västanfjärd

Pixabay
närbild av berg i ett stenbrott
Destia vill anlägga ett stenbrott i Galtarby, Västanfjärd, och har nu lämnat in sin ansökan.

Destias planer på ett stenbrott i Galtarby, Västanfjärd har nu blivit tillgängliga för alla. Strax efter årsskiftet rapporterade ÅU om att den stora aktören hade sänt ut ett brev om sina planer till fastighetsägare i området.

LÄS OCKSÅ

Destia ansöker om täktverksamhet och miljötillstånd för bergssprängning och stenkrossning hos Kimitoöns kommun. Destia har ett avtal med bolaget Jaktstugan Tynglax, som äger marken.

Fastigheten heter Korpsnokärret och är ett skogsbruksområde. Det ligger söder om Björkboda träsk och Bofallsvägen, väster om Galtarbyviken och Galtarbyvägen. Stormossens Naturaområde ligger mer än 2 kilometer härifrån.

Karta över ett mindre område vid vatten och en vikArkiv/Mapcreator/Emilia Örnmark
Det gula området och den röda nålen visar på ett ungefär var stenbrottet planeras.

900 000 kubikmeter berg

Enligt kungörelsen vill Destia använda 900 000 kubikmeter berg under en period på tio år. Det motsvarar ungefär 2,43 miljoner ton. Per år skulle det handla om sprängning och krossning av uppskattningsvis 90 000 kubikmeter stenmaterial (max 40 000 ton) och transport av krossgruset.

Materialet från Galtarby lämpar sig bra som byggnadsmaterial, till exempel som råvara i asfalt men också som fyllningsmaterial i byggnader.

Något större stenbrott än genomsnittet

Hela planeringsområdet är 20,8 hektar (inklusive plats bland annat för lagring), medan området där man bryter sten är 11,6 hektar.

I förhållande till andra stenbrott i landet kan detta betraktas som medelstort eller till och med som ett något större stenbrott än genomsnittet. Den uppskattningen gör NTM-centralens överinspektör Erika Liesegang på miljövårdsenheten.

Från Ramboll säger projektchef Oscar Lindfors, som gjort marktäktsplan och miljölovsansökan för stenbrottet, att ytan på stenbrott i södra Finland ofta är mellan 5 och 15 hektar.

Från Kimitoöns kommuns miljötillsyn säger man att stenbrottet är stort jämfört med övriga i kommunen.

bergigt och snötäckt skogsområde med barrträdEmilia Örnmark
Bilden är tagen ungefär i mitten av planeringsområdet i Galtarby.

Högst två brytningsprojekt per år

Brytandet och krossandet av sten görs etappvis, där ett projekt varar en till två månader. Efter det följer en tid av lastning och transport. Per år räknar man med upp till två sådana här projekt med fem till tio sprängningar.

Destia föreslår dock en paus för brytning och krossning från mitten av juni till slutet av juli.

Ny väg för transport

För att kunna transportera materialet byggs en helt ny väg på 450 meter. Den ansluter till en privat väg på södra sidan och vidare till Galtarbyvägen.

En del av stenmaterialet (75 procent) planerar man transportera sjövägen från Dalsbruks hamn, som ligger 10 kilometer bort. De 90 000 kubikmeterna per år skulle innebära ett medeltal på ungefär 25 tunga fordonskombinationer per dygn.

Efter brytningen ska området återställas till skogsbruk.

Sju hus inom 1 kilometers radie

I ansökan sägs att stenbrottsverksamheten är planerad så att den ska orsaka så lite skadliga verkningar på omgivningen och bosättningen som möjligt.

Området är glest bebott. Inom 1 kilometer från stenbrottet räknar man med att det finns sju bostäder. Två hus ligger 600–800 meter från stenbrottet och två fritidsbostäder på 600–700 meters avstånd. Här ska man beakta ett gränsvärde för buller på 45 decibel.

En bullerutredning finns bland de 23 bilagorna som följer med ansökan.

Den största delen av dammet från stenbrottet sägs vanligen inte sprida sig längre än till det allra närmsta området. Här kan man använda vatten för att förhindra spridning.

Inga hotade eller skyddade arter

I ansökan hänvisar man till utredningar enligt vilka det inte finns hotade eller skyddade naturarter, speciella miljö- eller landskapsvärden eller arkeologiska fynd i området. Det är heller inget grundvattenområde. Några flygekorrar har man inte upptäckt här, men nog vanliga, nordiska fladdermöss. Fågelarter man observerat här under häckningstid är nattskärra, järpe, spillkråka och trädlärka.

Destia ansöker om att få inleda verksamheten innan beslutet vunnit laga kraft. Handlingarna kan man bekanta sig med (på finska) på kommunens webbplats fram till den 20 februari.

Dela artikeln

En kommentar: “Planerat stenbrott ökar trafiken i Dalsbruks hamn – Destia har lämnat in ansökan om planerna i Västanfjärd

  1. Yvonne Lönnström skrev

    Om detta blir verklighet måste vägen mellan Galtarby och Dalsbruk förnyas från grunden, för nu är den i mycket dåligt skick.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter