Planen för Åbo historiska centrum är klar – presenteras på ett öppet webbinarum i dag

Nu finns en vision för hur Åbo historiska centrum och universitetskvarteren kunde se ut i framtiden. Ett av målen har varit att tillsammans med fastighetsägarna skapa förutsättningar för att stärka investerarnas intresse för området.
– Det omfattande engagemanget från fastighetsägarna möjliggjorde ett intressant åsiktsutbyte. Det utvidgar tänkandet kring utvecklingsåtgärder och hjälper att identifiera potentiella samarbetspartner i fortsättningen, säger Nora Hildén, campusutvecklingschef på Finlands Universitetsfastigheter.
Invånare och andra aktörer har också deltagit, bland annat genom workshoppar och enkäter.

Målet med planen är att få ett helhetsmässigt grepp om utvecklingsbehoven i området som sträcker sig från Gamla Stortorget ända upp till Helsingforsgatan.
– Det är viktigt att området utvecklas i sin helhet, tillsammans med de olika aktörerna. På så sätt är det möjligt att optimera attraktionsfaktorerna i området, konstaterar Lasse Svens, verkställande direktör för Stiftelsen för Åbo Akademi.

Tre berättelser
Planen utgår från tre berättelser om framtiden: Vackert stadsrum för kultur och upplevelser, gemenskapligt historiskt centrum och universitetens levande stadsdel.
– Berättelserna erbjuder impulser och inspirerar förhoppningsvis människor att sätta i gång. De har gjorts i samverkan med stadsborna, och det är viktigt att framtiden byggs tillsammans steg för steg, enligt behoven, säger Kaisa Schmidt-Thomé, äldre sakkunnig vid Demos Helsinki.

En av berättelserna fokuserar på universitetens synlighet i området, knyta samman dem närmare med Stortorget och liva upp universitetsområdet.
– Vår roll är framför allt att erbjuda utbildning och att producera forskning, men vi vill också vara områdets funktionella och multidimensionella magnet, och i mån av möjlighet kommer vi att sträva efter att i framtiden fokusera vår verksamhet ännu bättre på detta område, säger Mikael Lindfelt, prorektor för Åbo Akademi.

Tydligare rutter
Att förtydliga och enhetliggöra rutterna i området är en av de viktigaste åtgärderna för att blåsa nytt liv i området, säger Tuuli Loukola, arkitekt på Lundén Architecture Company.
– Till exempel skulle en ny Pennibro mellan Lilltorget och Stortorget leda människor till Stortorget. Att öppna Trappska huset och Cajanderska huset för tjänster skulle å sin sida locka människor att förflytta sig dit.

I vår fortsätter samarbetet med aktörerna på Gamla Stortorget. Stadens turistguider kommer också att ordna rundvandringar i det historiska centrumet och universitetsområdet.
Reparationer av skyltar i området inleds under våren. Planeringen av el-, vatten- och avloppslösningar samt belysning på Domkyrkotorget och Gamla Stortorget har redan inletts.
De här är med
Finlands Universitetsfastigheter
Stiftelsen för Åbo Akademi
Åbo och Sankt Karins kyrkliga samfällighet
Åbo stad
Åbo Akademi
Åbo universitet
Studentbystiftelsen i Åbo
Företagen Lundén Architecture Company och Demos Helsinki har bidragit till arbetet
Utvecklingsplanen presenteras i dag på Turku Future Forum -webbinariet klockan 17.30. Webbinariet är öppet för alla.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.