Förflytta dig till innehållet

Pjäsen "Prinsessan som inte kunde tala" uppförs på finlandssvenskt teckenspråk på ÅST

Fyra kvinnliga skådespelare, som tecknar finlandssvenskt teckenspråk

Teater på teckenspråk. Sofia Molin, Silva Belghiti, Sofia Törnqist och Stina Liman. Foto: Carina Holm


Kungen försöker få prinsessan att tala genom att locka med fisketur, drottningen tror att prinsessan vill lära sig tala franska.
Men prinsessan förblir tyst.
Så en dag kommer de andra på att de måste hitta ett språk till henne och efter många äventyr och vissa strapatser hittar de teckenspråket.
”Prinsessan som inte kunde tala” är en pjäs där finlandssvenskt teckenspråk ingår, varvat med sång och talade repliker.
Lite finskt teckenspråk finns också med.

”Vuxna vill också se den här pjäsen, för det är så sällan teckenspråk används på scen”

Huvudrollen som prinsessan spelas av Silva Belghiti, som är den första teckenspråkiga skådespelaren som har utexaminerats från Teaterhögskolan i Finland.
Finskt teckenspråk är hennes modersmål, men i pjäsen tecknar hon på finlandssvenskt teckenspråk.
– Det finlandssvenska teckenspråket har ungefär åttio procent av tecknen gemensamt med det finska teckenspråket, medan sextio procent är de samma som i det rikssvenska teckenspråket, tecknar hon, medan tolken översätter till talad svenska.
Att en pjäs visas på finlandssvenskt teckenspråk på ÅST är jätteviktigt, enligt henne.
– Det finns så väldigt lite konst på teckenspråk. Vuxna vill också se den här pjäsen, för det händer så sällan att teckenspråk används på scen.
Hennes drömroll är en krävande roll.
– Det finns så många roller jag skulle vilja ha. Jag tycker om sång, musik och dans, så något i en musikal kunde vara en sådan.

Dockor i en pjäs

Också dockor medverkar. Foto: Lina Lohiluoto

Ett hotat språk

Produktionens producent Anki Hellberg-Sågfors säger att det finlandssvenska teckenspråket av Unesco räknas som ett av världens mest hotade språk.
– Omkring fyrtio personer har det som modersmål, men det finlandssvenska teckenspråket talas av kanske 400–600 personer till vardags, då människor tecknar med familjemedlemmar eller vänner.
En del av publikarbetet i samband med föreställningen är att publiken får lära sig några tecken som används i pjäsen.
Prinsessa tecknas med höger hand från vänster till höger med pekfingret som ritar piggar som en krona vid pannan och ett tecken mot det egna bröstet.
Under presskonferensen turas två tolkar om och under själva föreställningen finns en bakom scenen så att Belghiti ska veta när det är hennes tur att gå in på scen.

fyra skådespelare i en pjäs som tecknas på finlandssvenskt teckenspråk

Prinsar och prinsessan. På scen Sofia Molin, Silva Belghiti, Sofia Törnqist och Stina Liman. Foto: Carina Holm

Utmanande att teckna på scen

Sofia Törnqvist som är en av skådespelarna i ”Prinsessan som inte kunde tala” har gått en Arbiskurs i finlandssvenskt teckenspråk inför arbetet med pjäsen.
– Det är en utmanande process att teckna på scen. Det gäller att inte glömma bort den som inte talar när vi andra babblar på i mun på varann.
Anki Hellberg-Sågfors säger att det är viktigt att det finlandssvenska teckenspråket också används för konstnärligt uttryck.
– Språket får en annan kvalitet när man använder det för konst. Genom föreställningen vill vi visa talande barn det finlandssvenska teckenspråket och ge teckenspråkiga teater på sitt modersmål.
Alla från sex år och uppåt kan se ”Prinsessan som inte kunde tala”. Premiär blir det på måndag på Åbo Svenska Teaters Studioscen, där föreställningen också visas i mars och på turné under hösten och våren.
Det går fortfarande att boka föreställningen under turnén.

”Prinsessan som inte kunde tala”
Regissör och dramatisering: Ylva Edlund
Manus: Christina Andersson
Skådespelare: Silva Belghiti/Jarl Hanhikoski, Stina Liman, Sofia Molin, Sofia Törnqvist
Musik: Sofia Finnilä
Premiären den 4 november klockan 10 på Studioscenen på Åbo Svenska Teater är nästan slutsåld. Sedan visas pjäsen i mars på ÅST igen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter