Förflytta dig till innehållet

PJÄSEN: Dockteater som föremedlar kunskap fungerar också på vuxenpublik

Jouni Kuru
två dockförare med en docka i en teaterpjäs
"Häiriötekijät" som spelas på Sopukka i december gestaltar hur barn med adhd kan känna sig i skolmiljö. Att man gör det som dockteater gör det mer åskådligt och universellt. Dockförare är Anna-Maria Vänskä och Karoliina Karkki Illi.

”Häiriötekijät” (Störningsfaktorerna), som spelas på Stadsteaterns Sopukkascen i december är ett exempel på hur teatern kan användas inom upplysnings- och inkluderingsarbete, och samtidigt vara drama i egen rätt.

Pjäsen passar alla som behöver veta mer om adhd, som är föreställningens huvudfråga. Den gestaltas ur skoleleven Elmeris synvinkel.

Elmeris intresse för att lära sig är starkt, men är ur skolans läroplans synvinkel alltför ojämnt fördelat. Han är uppslukad av mänskans utveckling, stora evolutionära frågor. Och av att teckna. Hans intensiva målande växer ut på fondväggen i en videoprojektion. Men koncentrationen kan brytas abrupt, han stökar till det och blir (i andras ögon) störig.

När det gäller att prestera enligt skolschemat är han ofta på sju famnars vatten. Det stämmer väl in på erfarenheter av adhd i skolan: barn med adhd har ofta en kunskapsnivå långt högre än resultaten visar. Därtill kommer en känsla av att vara annorlunda, något som accentueras av ständiga tillsägelser.

Scenrollerna är så få som möjligt. I det här fallet är det en fördel, för det är en fråga som ska dryftas, mer än särskilda öden, fast individuella drag också betonas. Elmeris roll koncentreras i en docka. Greppet ges ytterligare nyans av dockförarna (Anna-Maria Vänskä och Karoliina Karkki Illi), som i modern dockteater är fullt synliga. De står bakom och bredvid, det får mening i sammanhanget. Dockteaterns estetik är bestämd och ömsint, ofta humoristisk och finurlig. Varje rörelse ska slussas vidare till en annan kropp. Det gör publiken uppmärksam och mottaglig.

Pjäsen arbetar visuellt utifrån Elmeris belägenhet. När han överväldigas av intryck blir teaterrummets tre väggar plötsligt fulla av blippande ljus och förbiilande text och mönster, som griper tag i en men undandrar sig överblick. Så dyker läraren upp och tillrättavisar honom, ber i frustration honom vara som andra. Och vad kan se ledsnare ut än en åthutad scendocka?

Det Elmeri behöver är ju främst ett annat, mer informerat bemötande.

Läraren (Henry Pöyhiä) som pjäsen med flit gjort ganska stereotyp återkommer sen i en mer förstående gestalt. Det Elmeri behöver är ju främst ett annat, mer informerat bemötande.

”Häiriötekijät” kunde också passa för (inte alltför unga) elever. Det är ju en lättnad för alla som någon gång berörts eller funderar över adhd att förstå lite bättre vad det är frågan om.

Manusförfattarna Henry Pöyhiä och Vilja Lehtonen (som regisserat) har använt sig av medicinsk och pedagogisk sakkunskap, redovisad i programbladet. Material från adhd-liitto finns utställt i foajen. Förbundet har också en liten del på svenska på sina hemsidor, men svenskt material finns till exempel hos Folkhälsan och Finska Läkarföreningen Duodecim.

Den kunskapen har redan familjer med erfarenhet av denna funktionsvariation, men allmänheten mår väl av att veta mera. Att ta del av den kunskap som redan finns är också en förmån.

Föreställningen den 15.12. följs av en diskussion om en mer adhd-vänlig skola.

Häiriötekijät

Regi: Vilja Lehtonen
Manus: Henry Pöyhiä och Vilja Lehtonen
Koncept och dockplanering: Anna-Maria Vänskä
Musik och ljuddesign: Joanna Mimmi Savikurki
Ljus- och videodesign: Arttu Aarnio
Scenografi och projicering: Timo Tamminen
På scenen: Karoliina Karkki Illi, Henry Pöyhiä och Anna-Maria Vänskä
Produktion: Aura of Puppets och Åbo Stadsteater

Föreställningar på Stadsteaterns Sopukkascen 1–29.12.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter