Pingisligan nästa för Pargasspelaren Sofie Eriksson

Pargasspelaren blev klar med pingisgymnasiet i Köping i vår – och ska spela i Pingisligan från hösten.
19-åriga Sofie Eriksson från Pargas har de tre senaste åren studerat och tränat i Sverige på pingisgymnasiet i Köping.
I våras blev hon klar med gymnasiestudierna med inriktning på ekonomi och flyttlasset hem till Pargas har redan gått – men hon kommer inte att lämna Sverige helt och hållet i och med att hon från hösten ansluter till Team Mälarenergi BTK med hemvist i Köping.
Debut i högsta serien
Laget spelar i den högsta serien Pingisligan, vilket blir en ny utmaning för Eriksson som de två senaste säsongerna spelat i Superettan för Stockholmsklubbarna Ängsby SK och Norrtulls SK.
– Det kommer att bli en intressant utmaning att spela i högsta serien, där det finns massor av utländska spelare i lagen, säger Eriksson.
Trots att hon är endast 19 år gammal är hon ingalunda yngst i klubben.
– Vi har en norsk tjej som är född 2002 och en av Europas bästa 2003 födda spelare från Litauen i laget, så jag är inte yngst. Men vi har överlag ett rätt så ungt lag i serien, så vi får se hur långt det bär.
Spel både i Sverige och Finland
Seriespelet inleds den 14 september och grundseriens sista omgång spelas den 9 februari nästa år. Efter det blir det förhoppningsvis ännu slutspelsmatcher.
Förutom den svenska högsta serien för damer kommer Eriksson att spela seriespel också i Finland – men inte för Pargas Pingis.
Hon kommer att representera Koskisklubben Kosken Kaikus andralag som spelar i herrarnas division 2.
Hur går det att kombinera, det blir visst en hel del resor för din del?
– Det stämmer, men jag kommer att hålla ett mellanår från studierna och fokusera fullt ut på pingisen.
Bra koncept
Sin tid på pingisgymnasiet blickar Eriksson tillbaka på med stor tacksamhet. Det var en enormt lärorik och positiv upplevelse, trots att hennes första år i Sverige i princip spolierades av en jobbig skada som åtgärdades med operation.
– Det var förstås en lång väg tillbaka efter operationen med rehabilitering och att hitta touchen. Men de två senaste åren är jag nöjd med.
Som kvitto på det blev det FM-guld i damernas dubbel 2018 och i år sammanlagt tre FM-medaljer, en av varje valör.
– Vill man utvecklas och komma vidare inom pingisen är Sverige ett bra och smidigt alternativ. Nivåskillnaden är enorm trots att det inte är så långt borta. Men visst kändes det som ett stort steg att som 16-åring flytta ensam till Sverige trots det, medger hon.
Då Eriksson började på Ullvigymnasiets pingislinje hösten 2016 var hon enda finländaren där.
– En kille från Åbo hade gått ut gymnasiet året innan.
Van att spela mot herrar
Att spela i herrarnas division 2 är ingalunda helt nytt för Sofie heller, eftersom hon spelade en säsong med ParPi i tvåan under det första året i Sverige – tills skadan satte stopp för det. Då, precis som nu, är hon en av få kvinnliga spelare i den serien.
– Jag tänkte helt enkelt testa på det, eftersom det är så kul att spela.
Ekonomistudier lockar
Efter mellanåret siktar Sofie Eriksson på studier inom ekonomi i Helsingfors – och spel där. Då man skulle välja linje i pingisgymnasiet fastnade valet på ekonomi, och det var något hon fastnade för.
– Det är dessutom enklare att kombinera studier och spel samt träning i Helsingfors, intygar hon.
Några desto mer konkreta resultatmål för den kommande säsongen har hon inte, men hoppas förstås få spela så mycket och så bra som möjligt.
– Det är bara tre spelare som tas ut till en match, så det blir säkert en hel del rotation inom truppen. Det är inte alls garanterat att man får spela i alla matcher.
Vanligtvis spelas det två omgångar under ett veckoslut, vilket betyder att det kan vara bortamatch i Eslöv på lördag och i Stockholm på söndag.
– Det blir en del pusslande men samtidigt en kul utmaning. Engagemanget för klubblagsserierna är helt annat i Sverige, men visst är det herrserierna som drar mera publik. Men också damernas seriematcher livestreamas och det går i rätt riktning.
Pingis på uppsving
Att svensken Mattias Falck i april tog sig till VM-final bidrar förstås till att öka intresset för grenen som har starka anor i vårt västra grannland.
– Att en europeisk spelare tar sig till en VM-final är snudd på sensationellt i dagens pingis, så det var självklart stort.
Var ser du dig som pingisspelare om fem år?
– Det är nog svårt att säga, men jag hoppas att jag har möjligheter att fortfarande hålla igång vid sidan om studierna. Det som driver mig vidare är att jag helt enkelt hatar att förlora, men några pengar finns det inte inom sporten. Då till och med de bästa herrspelarna har det tufft ekonomiskt är det ännu svårare för damspelare.
Under mellanåret kommer Eriksson sannolikt också att titta in både på Piftis och i skolorna för att göra litet pr för pingisen.
– Jag har besökt skolorna också tidigare och det har varit riktigt kul. Vi får se hur mycket jag hinner med. Vi hade planer på en pingisskola också, men då konkurrensen om salturer är så hård och efterfrågan tidigare varit rätt låg blev det att fundera om på den punkten.
Sofie Eriksson
- Född: 21 februari 2000.
- Klubbar: ParPi, Ängby SK, Norrtulls SK, Team Mälarenergi BTK, KoKa/2.
- Matchkvoter i seriespel: 2017–18: 9–14, 2018–19: 14–18.
- Främsta meriter: Tre FM-guld i damernas dubbel (2016, 2018, 2019), silver i mixeddubbel (2019), brons i damsingel (2019). FM-guld i juniorklassen (2016). Med i EM-truppen 2015 i Jekaterinburg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.