Förflytta dig till innehållet

Personalfrågor lösta inför nytt dagisår på Kimitoön – tre ambulerande barnskötare ska underlätta vardagen

Emilia Örnmark
Fyra dagisbarn som visar upp varsin nyskördad morot.
Andra veckan i augusti var inte ännu så många barn på plats i Sofia daghem i Västanfjärd. Det här är (från vänster) Lucas Karlsson, Jeremias Ölander, Luna Bergström-Stenström och Ellen Melkko som skördar i dagisets eget lilla trädgårdsland.

Då det nya dagisåret på Kimitoön välkomnar de 225 barnen är det med full personalstyrka och några nya lösningar de tas emot.

Även här är det utmanande att hitta personal för småbarnspedagogiken, speciellt behörig sådan.

– Vi har en del personal som saknar formell behörighet, men alla grupper har behöriga lärare inom småbarnspedagogik, säger Janni Ölander, ledare för småbarnspedagogik i Kimitoön.

Under våren var hela fjorton tjänster ledigförklarade och de sökande få.

Även om personalläget nu ser ut att vara under kontroll är det för tidigt att ropa hej.

En trend på Kimitoön som Ölander lagt märke till är att inte mer än hälften av föräldrarna ansöker om dagisplats under den egentliga ansökningsperioden i februari.

Då ansökningarna droppar in under året kan konsekvensen bli att man behöver mer personal.

Utmanande personalläge under och efter coronan

Efter coronaåren och påföljande år med fortsatt hög sjukfrånvaro bland personalen inom småbarnspedagogik har kommunen nu anställt tre ambulerande barnskötare.

De kan hoppa in där det behövs och Ölander är övertygad om att de kommer att ha jobb varje dag. Inom småbarnspedagogiken finns nu ungefär 60 anställda.

– Förra året hade vi inte en enda dag som alla inom personalen skulle ha varit på jobbet, säger Ölander.

Hon vittnar om dagar då halva personalen varit sjukskriven och de enhetsansvariga har gjort sitt yttersta för att få tag i vikarier. Då testades en vikariepool, men på grund av personalbristen fanns det ändå inte tillräckligt med folk.

Nu hoppas Ölander på en mer stabil dagisvardag för barnen, med färre nya inhoppare i grupperna.

Hon är glad för att det bland beslutsfattare och personal finns en vilja att utveckla småbarnspedagogiken.

Dam utanför ett dagisEmilia Örnmark
Janni Ölander, ledare för småbarnspedagogik i Kimitoön.

Verksamheten indelad i två områden

Det pedagogiska arbetet ska få ytterligare arbetsro då tre daghemsföreståndare numera leder det administrativa arbetet.

Småbarnspedagogiken är från augusti indelad i två områden: ”Skog” (Kimitoområdet) och ”Hav” (Västanfjärd och de södra delarna).

Den nya indelningen är ett av resultaten av den utredning som gjorts på Kimitoön om hur ledarskapet inom småbarnspedagogiken kunde utvecklas. Utredningen möjliggjordes av statlig finansiering.

dagis utifrån och en klätterställningEmilia Örnmark
Sofia daghem är ett av de mindre på Kimitoön. Det hör till området ”Hav” med dagisarna i de södra delarna av ön.

Mera gemenskap för familjedagvårdarna

Genom utredningen framkom också att familjedagvårdarna önskar mer samarbete med daghemmen.

– Speciellt under coronan blev de ensamma med sina grupper. Nu är det till exempel möjligt för dem att hälsa på i andra grupper och de deltar i daghemmens personalmöten, säger Ölander.

Procentuellt sett finns det rekordmånga familjedagvårdare på Kimitoön jämfört med andra kommuner.

Men även här minskar de, samtidigt som det är svårt att hitta nya. Nu är de åtta, men det ser ut att ske en naturlig minskning i och med framtida pensioneringar.

– På Kimitoön är avstånden långa och då kan det vara lättare med en familjedagvårdare som finns närmare.

Traditionellt har familjerna ofta önskat familjedagvård för de allra minsta barnen, men enligt Ölander önskar småbarnsföräldrar nu i större utsträckning än förut en plats på daghem.

Nästan 70 procent slipper dagvårdsavgiften

Antalet 225 dagisbarn är ungefär som tidigare år. En skillnad är att barnen som är inskrivna numera är flera dagar och timmar på plats.

– Det här kan vara en effekt av att avgifterna sjunkit och föräldrarna inte längre ser ett ekonomiskt hinder för att öka på timmarna. Även det ekonomiska läget kan ha lett till att föräldrarna nu behöver jobba mera än tidigare.

Förra hösten hade hälften av barnen avgiftsfri småbarnspedagogik på Kimitoön. Efter att inkomstgränsen för avgiften sänktes i våras är nu andelen nästan 70 procent.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter