Förflytta dig till innehållet

Personalföreningen tveksam till att Certiaflytten ger tänka inbesparingar – och befarar fler utlokaliseringar

Åbo Akademis bildbank
En skylt där det står Åbo Akademi
Svenskt rum. Men fackföreningen Personalföreningen vid ÅA är kritiska till hur det rummet minskar när stödpersonal flyttas till ett externt bolag. Samtidigt riskerar servicen att försämras, befarar man.

I juni, när Åbo Akademis styrelse beslutat att utreda en flytt av delar av ÅA:s ekonomipersonal till externa bolaget Certia, skickade Personalföreningen vid ÅA (PfÅA) ett bestört brev till akademins ledning.

Brevet sändes bland annat till styrelsen, rektor och ekonomidirektören.

PfÅA menar att en flytt till Certia skickar ”ÅA-trotjänare till ett företag som medvetet valt ett sämre kollektivavtal” och att signalen är att ”stödpersonalen bara är ett nödvändigt ont, en kostnad”.

I brevet skriver PfÅA att man ”har fullständig förståelse för att ekonomipersonalen känner sig lurade av ÅA:s ledning, särskilt ekonomidirektören”.

PfÅA menar att det är tydligt en flytt av en del av personalen till Certia spikats på direktörsnivå redan i våras, när ekonomipersonalen delades upp i två team.

En man i ett rumJean Lindén
Kvalitetskoordinatorn Ole Karlsson, som är huvudförtroendeman vid PfÅA, här fångad på bild under ett webbmöte i samband med ett ÅU-reportage om akademins nyrenoverade huvudbyggnad.

Över personalens huvud

Att en flytt redan planerades ovanför ekonomipersonalens huvud förklarar enligt PfÅA också varför ekonomidirektören varit ointresserad av omorganiseringsprocessen, och att personalen ”kastats i djupa ändan av bassängen” och själva tvingats utforma sina arbetsmetoder i det nya teamet.

”Det har lett till kris då de vardagliga arbetsuppdragen inte slutar komma in under rekonstruktionen”, heter det.

Brevet lyfter också fram misstanken att personer som varit kritiska till reformen har placerats i reskontrateamet för att sedan flyttas till Certia.

Ole Karlsson, huvudförtroendeman vid PfÅA, säger till ÅU att personalföreningen förstår att det finns skäl att se över verksamheten. Men man är kritiska till hur det skett.

– Efter uppdelningen i våras har det inte satsats tillräckligt på att utbilda personalen för sina nya uppgifter. I reskontrateamet flyttades folk från sin fakultet till en central enhet där man ska ta nästa faktura i kön, utan att man känner personerna bakom fakturan och vad den handlar om. Tidigare kunde man gå och knacka på ifall något var oklart, säger Karlsson.

Och i juni kom alltså beskedet att en flytt av reskontrateamet till Certia utreds.

– Vi tror att man vetat om det långt tidigare och att uppdelningen i två team i våras gjordes med tanke på Certiaflytten, säger Karlsson.

Oro för fortsatt utlokalisering

Karlsson – och PfÅA:s brev i våras – pekar på många tråkiga konsekvenser av flytten. I första hand att en arbetsgemenskap med långvariga ÅA-kollegor försvinner.

Dessutom krymper det svenska rummet och det skapas en oro för att utlokaliseringen fortsätter och drabbar fler enheter om ledningen driver den modellen.

”Samtidigt förstör man det som varit unikt för Åbo Akademi, en arbetsplats där samhörighet varit en av byggstenarna”, heter det i brevet.

Tveksamma till tänkta inbesparingar

Ole Karlsson och PfÅA är också tveksamma till att Certiaflytten sparar pengar. Man pekar på ett tidigare testsamarbete om löneutbetalning med Certia som enligt PfÅA fick avbrytas då kvaliteten blev dålig på grund av Certias avsaknad av lokalkännedom, och där ÅA fick ägna mycket tid åt att korrigera fel.

ÅA:s ledning räknar nu med att spara 280 000 euro per år genom att köpa reskontratjänsterna av Certia.

Karlsson är tveksam.

– Summan är en ju en uppskattning. Vår uppfattning är att sådana här inbesparingar sällan blir de man planerat. Det finns exempel på att kostnaderna för en servicecentral visar sig vara mycket högre i verkligheten. Kostnaderna flyttas ofta över på verksamheten, i det här fallet främst professorerna och annan akademisk personal.

Han förstår att ÅA letar inbesparingar men befarar att flytten drabbar den övriga personalen vid ÅA när de skickar in sina räkningar. Byråkratin blir en tidstjuv.

– Hittills har det varit mycket mer personlig service. Med en servicecentral blir det ofta så att den gör det som står i avtalet, och genast det är något problem åker ärendet tillbaka som en bumerang till användaren, befarar Ole Karlsson.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter