Förflytta dig till innehållet

Personalen vid ÅUCS Akuten räcker inte till – begränsad verksamhet under sommaren

Arkiv/Robin Sjöstrand
Sjukhusentré många bilar framför
För få på jobb. Sommarvikarierna är inte tillräckligt många på ÅUCS akutmottagning. Fram till slutet av augusti är verksamheten begränsad.

Akutmottagningen vid Åbo universitetscentralsjukhus ÅUCS lider av personalbrist. Under sommaren kommer jouren att fungera med ett reducerat serviceutbud.

– Tyvärr har vi inte lyckats hitta tillräckligt med vikarier för sommaren, säger Sirpa Rantanen, direktör för ÅUCS Akuten.

Under sommaren, det vill säga fram till slutet av augusti, kommer man att fokusera endast på patienter som behöver akutvård.

Det betyder att vårdbehovet för varje patient bedöms striktare än vanligt, men i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets anvisningar och statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård.

– I alla icke-brådskande situationer ska patienterna i första hand vända sig till sin egen hälsovårdscentral. Till exempel behovet av ett sjukintyg eller förnyelse av ett recept är inte en tillräcklig orsak att gå till jouren, säger Rantanen.

Lindriga förkylningssymtom, gamla skador, trötthet eller långvariga symtom eller smärta kräver vanligtvis inte akutvård.

Antalet bäddplatser oroar

Alla patienter som kommer till ÅUCS Akuten bedöms av erfaren vårdpersonal och hänvisas vid behov till en lämplig vårdcentral. Remisser till akutmottagningen bedöms också alltid från fall till fall.

– Vår primära uppgift är att erbjuda akutvård, och det finns helt enkelt inte resurser att sköta om det som hör till hälsovårdscentralerna. Det största orosmomentet är hur bäddplatserna räcker till, i och med att många tjänster för äldre också har stängt, säger Rantanen.

Coronaläget verkar däremot ha lugnat ner sig. Efter vårens ökade antal coronapatienter menar Rantanen att coronan för tillfället inte påverkar i arbetsanhopningen just på akutmottagningen.

Ring alltid först

Innan man tar sig till jouren uppmanas man att alltid kontakta jourtelefonen 02 313 8800 eller den nationella jourtelefonen 116 117, där det görs en första vårdbedömning.

På webbplatsen Omaolo (omaolo.fi) finns symtombedömningar som hjälper till att få råd om hemvård eller hänvisning till rätt vårdcentral. I livshotande situationer och vid omedelbart behov av hjälp ska du alltid i första hand ringa nödnumret 112.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter