Förflytta dig till innehållet

Personalchef tror inte Pargas stad permitterar ännu i varje fall

ÅU-foto
en talarstol

ÅU-foto

Fullmäktigesalen i Pargas stadshus. Foto: Anja Kuusisto


Borde Pargas inleda samarbetsförhandlingar om att permittera anställda?
På grund av coronakrisen är den frågan uppe för politisk behandling på måndag, men ännu på fredagen var åtminstone personalchefen Peter Lindroos övertygad om att sådana beslut inte ännu fattas.
– Jag vill att den politiska ledningen får information om nuläget. Och det är att för tillfället har alla jobb, även om vissa funktioner är stängda.

Några elevassistenter till äldreomsorgen

– Inom bildningen är till exempel elevassistenter på plats i skolan för att hjälpa de elever som kommer dit med distansundervisningen. Lärarna undervisar på distans, och många elever behöver stöd för att ta del av undervisningen.
– Sen finns också elevassistenter med utbildning som möjliggör att de omplaceras till äldreomsorgen. Jag har för tillfället en handfull sådana som själva ok:at att de omplaceras.

De som varken kan jobba eller omplaceras kan mista lönen

Men stadsstyrelsen kan också fatta beslut om att staden stoppar löneutbetalningarna till anställda som på grund av coronaepidemin inte kan jobba på distans, som är förhindrade att utföra sina arbetsuppgifter och som inte heller kan flyttas till andra arbetsuppgifter.
Sådana är till exempel vissa timlärare inom Kombi.
Peter Lindroos upplever att många – framförallt inom social- och hälsovården – tvärtom har ännu mera jobb i dessa undantagsförhållanden.
– Stadsstyrelsen är den som fattar beslut om eventuella permitteringar och därför måste den få ta del av helhetsbilden.
– Vi har nu skissat för situationen fram till 13 april, och på många avdelningar finnas mycket jobb som går att göra på distans fram tills dess. Men förlängs det här får vi se sen.

Stadsstyrelsen möts delvis på distans

Pargas stadsstyrelse kan inte mötas helt och hållet på distans eftersom stadens förvaltningsstadga hindrar det.
Åtminstone ordförande (Mikael Holmberg, SFP), föredragande (stadsdirektör Patrik Nygrén) och mötets sekreterare (stadsjuristen Monica Avellán) bör sitta i ett gemensamt rum, säger stadgan.
Stadsstyrelsens möten är inte offentliga, vilket fullmäktigemöten är. Skulle alltså alla ledamöter till exempel delta i distansmötet från sina hem, skulle det inte finnas någon kontroll över vilka extra personer som kunde höra diskussionen.
– I stadshuset har vi två rum bokade så att de som deltar därifrån kan sprida ut sig, berättar Holmberg.
Sedan sitter medlemmar också i områdeskontoren, åtminstone i Nagu och i Houtskär finns stadsstyrelsemedlemmar på plats på måndag.

Skolprojektet presenteras som två alternativ

En stor fråga för Pargas är uppe i stadsstyrelsen för första gången, skolprojektet.
Stadsstyrelsen ska få höra att arbetsgruppen som jobbar med skolfrågan i ett år har stannat för två alternativ.
Antingen ska stadens två högstadier och gymnasier verka i ett nybygge på Skolgatan, eller så får dessa fyra skolor sällskap av Axxell, som i så fall finansierar en del.
Något beslut fattas inte på måndag.
– Styrelsen ska få vetskap om nuläget. Sedan ska skolprojektet tillbaka till nämnder och berörda, och på stadsstyrelsemötet i slutet av april ska ett beslut tas, säger Holmberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter