Pensionärsliv inget för Klas Kreutzman – nu kör han taxi på Kimitoön

Klas Kreutzman, mångårig köpman i R-kiosken i Kimito, hann pröva på pensionärslivet i ett år innan han insåg att den livsstilen inte passar honom.
– Det var inte roligt att vara sysslolös. Jag skaffade hund som sällskap, men den räckte inte till som program för mig, säger Kreutzman.
Nu kör han taxi för att ha en givande sysselsättning och för att fylla saknaden av kundbetjäningen.
Finns plats för taxi som kör obekväma tider
”Lill-Klas taxi” har fått en bra start och är för Kreutzman ett lämpligt komplement till pensionärslivet. Hans nisch att erbjuda skjuts även kvällar, veckoslut och vid behov nattetid har visat sig ha en kundkrets. Telefonen ringer ofta även nattetid.
– Speciellt kvällar och veckoslut sommartid har det på Kimitoön varit svårt att få taxi.
Det har visat sig finnas behov också för att köra bagage utan passagerare – till exempel åt båtsemestrare som inte vill lämna bilen i hamnen och åt cyklister som smidigt vill ha sina grejer på plats då de kommer fram.
Den här sommaren prövar sig Kreutzman fram, än har han inte bestämt om han kör även vintertid. Han siktar inte in sig på vare sig FPA-skjutsar eller färdtjänst.
Gällande bensinpriserna säger Kreutzman att det fortsättningsvis är lönsamt att köra taxi, även om han håller priserna på en förmånlig nivå.
– Smärtgränsen är inte nådd än.
Företagandet är bekant efter 40 år
Chaufförskortet hade Kreutzman i bakfickan från förr och kompletterade i fjol med den numera obligatoriska företagarinriktade utbildningen med tillhörande slutprov.
Den här tilläggsdelen gav Kreutzman kunskaper bland annat om skatter, pensioner och om företagande. För Kreutzman var det här dock främst en formalitet – efter 40 år som företagare vet han hur det går till.
Förutom de sex åren som köpman i Kimito har han drivit en R-kiosk i fyra år i Sandkulla norr om Dickursby i Vanda.
– Men där snattades det så mycket att nästan hela förtjänsten gick åt under de värsta dagarna.

Innan det här var musiken i fokus i över tio år, då Kreutzman var företagare inom ett musikförlag. Han jobbade då som representant för ett stort engelskt musikbolag ”De Wolfe Music”.
Bolaget sysslar med produktionsmusik, alltså musik producerad specifikt för användning i bland annat tv, film och reklam.
Kreutzmans jobb gick ut på att sälja musiklicenser, främst till kunderna i Finland.
Inom samma bransch jobbade han sedan ett par år i Sverige. Men hela branschen förändrades i och med digitaliseringens framfart.
– Jag åkte mycket runt och presenterade cd-skivor, men sedan blev representationsrollen onödig och det fanns ingen lönsamhet i det längre, förklarar Kreutzman.
Innan det här drev Kreutzman en bilelverkstad i Vanda i sexton år, där han som 22-åring inledde företagarbanan. I Vanda bor fortfarande hans två vuxna barn och ett barnbarn.
Kajakturer gjorde Kimitoön bekant
Till Kimitoön flyttade Kreutzman år 2015, efter att ha bekantat sig med ön i kajak ett flertal gånger.
Kajakpaddling är en stor grej för Kreutzman och han är också utbildad kajakinstruktör, men den banan är inte aktuell längre.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.