Pengarna till forskningen är räddade men klimatåtgärderna orsakar gnissel

Regeringen inledde sin andra förhandlingsdag på Ständerhuset på onsdagsförmiddagen. Om den ursprungliga tidsplanen håller ska förhandlingarna om budgeten för nästa år avslutas senare i dag, onsdag.
Läget påminner mycket om i våras, trots att partiernas roller nu är omvända. I april drog regeringens förhandlingar om budgetramarna ut med omkring en vecka på grund av att speciellt Centern efterlyste kraftigare åtgärder för att höja sysselsättningen, medan De Gröna bromsade.
Nu är det i stället speciellt De Gröna, men också Vänsterförbundet, som efterlyser mer klimatåtgärder medan Centern oroar sig för hur jordbrukarna ska klara sig om åtgärderna blir väldigt kraftiga.
Både De Grönas ordförande Maria Ohisalo och Vänsterförbundets Li Andersson var tydliga med att klimatåtgärderna är de som står högst på agendan just nu då de anlände till Ständerhuset strax före klockan 10 på onsdagen.
— Vi är ännu inte överens om klimathelheten, och vi fortsätter förhandla tills vi kommit till en lösning. Vänsterförbundet anser att vi inte längre har tid att skjuta upp besluten. Vi behöver en trovärdig och tillräcklig helhet, sade Andersson.
”Rätt nära en lösning”
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var mer positiv då hon anlände till Ständerhuset.
–Jag anser att vi är rätt nära en lösning. Vi kom i går framåt med de sysselsättande åtgärderna, och enligt mig har vi även kommit långt med klimatåtgärderna.
Henriksson bekräftade även att regeringen inte kommer att fatta beslut om alla de sysselsättande åtgärder man slog fast i vårens förhandlingar. Regeringen lovade då att komma med sysselsättande åtgärder som stärker de offentliga finanserna med 110 miljoner euro.
— Vi kommer inte att komma helt i mål med det paketet, men vi har bra saker på bordet, sade Henriksson.
Också statsminister Sanna Marin var optimistisk då hon kommenterade förhandlingarna en dryg timme efter att de inletts.
–Jag hoppas att vi kan nå en lösning i dag. Jag ser ingen orsak till att vi inte skulle kunna enas, såvitt inte orsaken är att viljan saknas, sade Marin.
Bakslag i tisdags
Finansminister Annika Saarikko (C) sade då hon stegade upp för Ständerhusets trappa att regeringen nu är överens om intäkterna och utgifterna för nästa år. Vad gäller sysselsättningen och klimatet återstår ännu frågor att förhandla om.
Enligt Saarikko blev det ett bakslag för regeringen under tisdagskvällen.
–Det är bra att vi alla sovit lite mellan förhandlingsdagarna, sade Saarikko.
Saarikko sade att Finland är en föregångare vad gäller klimatåtgärderna. Nu måste regeringen enligt henne se till att fatta beslut som mer fokuserar på att skärpa än att strypa. Saarikko anser att det är fullt möjligt att med sådana metoder nå regeringens mål om koldioxidneutralitet 2035.
–Nu får vi gemensamt utvärdera om lösningarna och löftena gällande koldioxidneutraliteten är av sådant slag att alla kan se dem som trovärdiga och tillräckliga. Jag själv anser att de är det.
Anslaget till Finlands Akademi räddat
Saarikko bekräftade även det forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) uttalade sig om redan i tisdags, alltså att regeringen kommer att dra tillbaka de föreslagna nedskärningarna vad gäller stödet till Finlands Akademi.
Enligt Undervisnings- och kulturministeriets budgetförslag skulle stödet till Finlands Akademi sjunka med 40 miljoner nästa år jämfört med 2021.
Trots att regeringen nu lyckats trygga finansieringen betonade Saarikko att framtiden ser osäker ut. Eftersom Veikkaus intäkter minskat märkbart under epidemin, och förutspås minska ännu mer framöver, behövs ersättande modeller. Största delen av statens utgifter inom exempelvis kulturen, idrotten och ungdomsarbetet har hittills ersatts med intäkter från penningspelandet.
–Vårt mål är att nästa år kunna hålla Finlands Akademis anslag kvar på samma nivå som hittills. Men jag säger ärligt att på lång sikt befinner sig alla de områden, där Veikkaus intäkter tidigare varit centrala, nu i ett osäkert läge, sade Saarikko.
–Denna stora helhet kräver alla partiers, även oppositionspartiernas, hjälp. En ny långsiktsmodell behövs.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.