Pekka Haavisto i Åbo till ÅU: Alla människomöten ger energi

Mer än 600 fanns i publiken när presidentkandidaten Pekka Haavisto diskuterade fred och mänskliga rättigheter med VF:s Li Andersson i fredags i stadsteaterns mer än fullsatta foajé i Åbo.

ÅU fick en kort exklusiv intervju med Pekka Haavisto, på svenska.
Hur ska du få sannfinländska väljare att rösta på dig i den här omgången?
– Människor röstar enligt individuella tankegångar i presidentvalet och inte partipolitiskt. Ungefär hälften av väljarna har förlorat sin förstahandskandidat. Nu röstar de på en kandidat som de kan lita på i utrikes- och säkerhetspolitiken. Därför finns det sannfinländare som röstar på mig.
Handlar om stora frågor
I den första valomgången fick Pekka Haavisto 31,6 procent av rösterna i Åbo mot Alexander Stubbs 27,8 procent. I den åboländska skärgården var dock Stubb populärare.
Hur ska du få åbolänningarna att rösta på dig nu?
– Det handlar om stora frågor som Finlands säkerhetspolitik. Då röstar man på en presidentkandidat som man kan vara nöjd med. Hade valet avgjorts på Åland hade det bara behövts en enda omgång och jag hade blivit vald till president.
På Åland fick Pekka Haavisto 50,4 procent av rösterna i den första omgången.
Han säger att han hela tiden har talat för tvåspråkighet, för att respektera språkliga rättigheter och minoriteter.
– Stämningen var mycket bra när vi var i Pargas.
Nu vill människor diskutera vardagsfrågor
Ju längre valkampanjen har pågått, desto mer har frågorna börjat handla om väldigt mycket annat än utrikes- och säkerhetspolitik. Hur ser du på det?
– I höstas fick jag många frågor om säkerhet, om gränsen mellan Finland och Ryssland, om hybridattacker mot Finland och Rysslands angreppskrig mot Ukraina, om Mellanöstern, Israel och Gaza. Nu i januari har människor frågat mer om fattigdom, social diskriminering, om sådant som berör deras vardag, som situationen i skolorna och om hur unga mår. Människor säger att det är viktigt att presidenten känner situationen i Finland, även om presidenten inte kan fatta beslut i den här typen av frågor.
Intensivt program
På tre dagar besöker Pekka Haavisto elva orter. Från Åbo blir det Tammerfors där diskussion och ett diskjockey-uppdrag ingår. Sedan Jalasjärvi, Vasa, Torneå, flyg tillbaka till södra Finland från Uleåborg och så vidare.
– Det finns inte så mycket tid för egna hobbyer. Som motvikt åker jag skidor på kvällarna, spelar squash och läser bra böcker. Jag får hela tiden möta många intressanta människor. Vi kommer från Salo och där var det 400–500 i publiken. Att föra bra diskussioner om olika frågor med människor ger energi.

Hur skiljer den här kampanjen sig från tidigare presidentvalskampanjer som du har varit med om?
– Sociala medier har alltid varit viktiga. Först handlade det om att ha en egen webbsida och synas på Facebook. Sedan kom Twitter och Instagram. Åren 2012 och 2018 ringde journalisterna mig för att fråga vad jag tycker om olika frågor. Nu gäller det för kampanjteamet att hela tiden producera nytt material för Tiktok. Det är nytt.
Talar du ryska?
– Nej, tyvärr. Men jag har arbetat mycket och nära med ryska aktivister om mänskliga rättigheter och miljö och har fortfarande kontakt med dem. En del har lämnat landet, andra jobbar mycket tyst för att kunna stanna kvar.
President Martti Ahtisaari arbetade med att medla fred och du har också jobbat med att medla fred. Borde Finland aktivt bli en fredsmedlare igen?
– En del undrar om en Natomedlem kan medla fred. Här kan vi ta modell av Natolandet Norge som har varit en aktiv fredsmedlare i Mellanöstern, Latinamerika och Afrika. Nato är en försvarsallians, där medlemsländerna kan driva sin egen utrikespolitik, som kan skilja sig mellan länderna, som Grekland och Turkiet, till exempel. Finland kan ta modell av Norge och fortsätta på den linje som Ahtisaari har skapat.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.