Förflytta dig till innehållet

Paula Sundqvist om barnskyddet i Pargas: Kritiken är missvisande

Paula Sundqvist tycker att Regionförvaltningens kritik är orättvis. ÅU-foto


Social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist har en annan uppfattning om barnskyddets nuläge än vad Regionförvaltningsverket har. Hon säger att den kritik som verket riktar mot ledningen och dess sätt att leda verksamheten inte stämmer överens med verkligheten.
Hon beklagar också att staden inte har getts tillfälle att svara på de påståenden som kommer fram i Regionalförvaltningsverkets dokument.
– Verket har inte tillräckligt noggrant följt med våra rutiner och sett hur vi jobbar eller satt sig in situationen inom barnskyddet. Man ifrågasätter personalens kompetens, men man har inte prövat den. Alla uppgifter stämmer inte och jag är av en annan åsikt på flera punkter än Regionförvaltningsverket, säger Sundqvist.
Hon skriver till exempel inte under påståendet att det har skett lagstridiga omhändertaganden i Pargas i situationer då ett barn har omhändertagits utan att familjen skulle ha hörts.
Klienterna kan vara av annan åsikt och föräldrarna kan till exempel ha struntat i att komma till ett möte trots att de fått en kallelse, säger Sundqvist.
– Om det är frågan om ett akut omhändertagande och vi inte får föräldrarna på plats så måste vi tänka på barnets bästa och placera det om det är i fara.
Att det har brustit i dokumentationen och klientrapporteringen beror på en ohemul arbetsbörda för de anställda, förklarar Sundqvist.
På ett par år har arbetsuppgifterna inom familjeenheten ökat med omkring 50 procent och till exempel antalet utredningar av ett barns behov av tjänster ökade från 35 år 2016 till 122 i fjol.
Sundqvist försvarar också användningen av den elektroniska juristhjälpen lapsilaki.fi. Där får personalen svar på sina frågor direkt, i stället för att vänta på en jurist som besöker Pargas en gång i månaden.
Staden köper numera också tjänster av en extern socialarbetare som kommer till Pargas minst en gång i veckan för att ge råd och handleda personalen.
Och trots att Pargas enligt Sundqvist betalar den högsta lönen i regionen åt en socialarbetare har det varit svårt att hitta behöriga arbetstagare.
För tillfället är tre av fyra tjänster inom barnskyddet obesatta. För att fylla tomrummet köper Pargas därför socialarbetartjänster av Åboföretaget Profiam.
Hur ser du på din egen roll som högsta chef för barnskyddet?
– Jag stöder personalen och hjälper till med praktiska saker som att ordna med telefoner där man elektroniskt kan följa med sin arbetstid. Vid budgetförhandlingarna ser jag till att vi får tillräckliga resurser. Min uppgift är att söka lösningar och det försöker jag göra.
Regionförvaltningsverkets anmärkning i juni protokollfördes som skyddat ärende vid social- och hälsovårdsnämndens möte och PM:et på en sekretessbelagd lista. Sundqvist motiverar förfarandet med att dokumenten innehåller namn på de anställda.
– De har det annars också tungt och jag ville ge dem arbetsro och skydda dem från publicitet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter