Patientregistren i Egentliga Finland fusioneras – del av beredningen av social- och hälsovårdsreformen

Sjukvårdsdistriktet i Egentliga Finland har gått in för att ta en mer aktiv roll i beredningen av social- och hälsovårdsreformen.
Att delta i beredningsarbetet av reformen är frivilligt. Hittills (i denna omgång) har distriktet haft en försiktig approach.
Men under de kommande månaderna ska den tillsatta arbetsgruppen, bestående av tjänstemän, se på vad åtta andra landskap gjort för reformen. Med hjälp av en utomstående konsult ska gruppen se vad som funkat och vad som varit mindre lyckat.
Speciell fokus ligger på hur specialsjukvården ska integreras. Kommunerna ska också aktiveras i diskussionerna.
Redan i maj-juni ska gruppen presentera nya lösningsmodeller för Egentliga Finlands del. Det är en tajt tidtabell. Är det rentav för sent att skrida till åtgärder?
Det tycker inte Niklas Guseff, som sitter i sjukvårdsdistriktets styrelse.
– Den här gången har vi släpat efter, men bättre sent än aldrig. Jag ser det som mycket positivt att distriktet äntligen insett att nu måste man aktivera sig.

På tisdagens styrelsemöte bestämdes också att patientregistren i distriktet ska uppdateras.
För tillfället finns fyra olika leverantörer av kund- och patientdatasystem i landskapet, och hela 41 olika program.
– Nästan alla kommuner har egna program som inte diskuterar med varandra. Det betyder till exempel att en vårdare vid ÅUCS inte kan få fram uppgifterna för en patient som vårdats i Kimitoön eller Pargas, säger Niklas Guseff.
Som del av ICT-projektet i samband med reformen, ska distriktet nu sammanföra de olika systemen och skapa ett enda, gemensamt register för alla patientuppgifter i Egentliga Finland.
Projektet uppskattas kosta cirka 3,7 miljoner euro, men Guseff gissar att budgeten kan bli större än så. Distriktet, och därmed indirekt kommunerna, ska stå för 700 000 euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.