Förflytta dig till innehållet

Patienter utsattes för tvångsmedicinering – utredning om vanvården i psykiatrin kan ta tid

ÅU-foto
Bild av fötter i fitltofflor som står invid en rollator.
Turun Sanomat rapporterade under helgen om vanvård på geropsykiatriska avdelningen V1 i Kuppis. Regionförvaltningsverket har utrett händelserna sedan juni. Bilden är en arkivbild.

Klagomål om vanvård mot patienter på äldrepsykiatriska avdelningen V1 i Kuppis nådde regionförvaltningsverket, Avi, i juni i år.

Först kom anmälan om vanvård till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira, i mars, och de skickade klagomålet till Avi enligt organisationernas standard.

Niina Tainio, jurist på Regionsförvaltningsverket i Sydvästra Finland, säger att Avi ofta mottar klagomål och hon tar inte ställning till hur allvarliga anklagelserna mot psykiatriavdelningen V1 är i förhållande till övriga anmälningar.

– Vi får in många klagomål av olika slag. Först bekantar vi oss alltid med innehållet i klagomålet, sedan bedömer vi hur vi fortskrider. I fallet V1 bedömde vi att det finns skäl att utreda händelserna på avdelningen, säger Niina Tainio.

I klagomålet framkom att patienter på avdelningen hade fallit ovanligt mycket på grund av medicinering och att patienter tvångsmedicinerats och utsatts för andra tvångsmetoder i vården.

Också brister i hur medicinerna förvaras kommer upp.

Enligt Tainio nämns utöver det att en läkare på avdelningen saknar tillräckliga språkkunskaper och att skötare har förväntats ta hand om uppgifter som tillhör läkaren; skötarna har avgjort vilken medicin patienterna ska få och läkaren har sedan skrivit ut den.

Under utredning

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt svarade Avi med en rapport om händelserna på psykiatriavdelningen i oktober.

Utredningen på Avi håller på för tillfället och Tainio kan inte säga hur länge den pågår.

– Nu utreder vi om rapporten är tillräcklig eller om vi måste be om ytterligare precisioner. Det beror på från fall till fall hur mycket tid en utredning kräver.

Om klagomålen mot den psykiatriska avdelningen visar sig vara sanna i Avis utredning, inverkar vanvårdens art på konsekvenserna.

– I de lindrigaste fallet kan vi ge administrativ styrning. Avi kan också beordra organisationen att åtgärda brister eller fel, som kan förstärkas med vite.

Enligt Tainio är det Valvira som vid behov gör ingrepp i yrkesrättigheter bland personalen på avdelningen.

Liknande vanvård som den på Kuppis avdelning V1, kom fram i Turun Sanomats utredning på den tidigare psykiatriska avdelningen G1 vintern 2016. I G1-fallet fick flera inblandade skriftliga varningar, men ingen dömdes på grund av otillräckliga bevis mot händelserna.

Niina Tainio kommenterar inte hur vanvård kan ha inträffat på psykiatriska avdelningen V1, efter händelserna som uppdagades på avdelningen G1.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter