Passar borgmästarkostymen också nästa år? Den som viftar för mycket spräcker alla sömmar

Oktober betyder budgetdags.
Stadsstyrelsen i Åbo har nyss haft sitt årliga budgetseminarium och snart är det dags för borgmästaren Minna Arve att komma med sitt förslag om hur Åbo stads pengar ska fördelas för nästa år.
Världen utanför är upp och ner.
Energiräkningarna kan sluta i astronomiska belopp och det blir den första budgeten för en stad av Åbos storlek utan jättesektorerna social- och vård, som övergår till välfärdsområdet.
Inget är som det brukade vara, osäkerheten är enorm.
Att i det här läget göra upp en budget för nästa år och en ekonomiplan för de kommande åren torde milt sagt vara en utmanande uppgift.
Ändå borde det för Åbos del vara frågan om en förhållandevis lätt process att sy ihop en budget, om nu en budgetprocess någonsin kan betecknas som lätt.
Det finns nämligen ett överenskommet borgmästaravtal från sommaren 2021, som partierna har förbundit sig att följa.
Nu sätts ändå samarbetet på prov. Det man lovade hålla sig till för bara ett och ett halvt år sedan kan kännas föråldrat, ja rentav irrelevant i dagsläget.
Världen, som den ser ut i oktober 2022 är inte samma värld som för ett år sedan.
Den ljusnande och efterlängtade vägen ut ur coronapandemin har förmörkats rejält av Rysslands anfallskrig i Ukraina, där de senaste målen verkar vara uttalat civila.
Inte heller Åbopolitiken är statisk.
I Åbofullmäktige har senast vaccinskeptikern Pauli Kossila blivit utslängd ur Sannfinländarnas fullmäktigegrupp. Redan tidigare uteslöt Vänsterförbundet Elina Sandelin och Johannes Yrttiaho ur partigruppen på grund av upprepade samarbetssvårigheter.
Några petade politiker har dock en väldigt liten möjlighet att påverka budgeten som helhet.
De må föreslå vilka förändringar de vill, för de får knappast något understöd. Därmed har deras synpunkter inte någon större betydelse.
Däremot kan de få maskineriet att gnissla och budgetprocessen att gå mindre smidigt än vad de andra har tänkt sig.
Borgmästaren Minna Arve flaggar för nya sparprogram eller som det numera heter: anpassningsprogram (Turun Sanomat 8.10.2022). Enligt henne är utgiftsutvecklingen i år ohållbar.
Därför måste staden hitta sådant som kan skötas hållbarare, mer produktivt och mer kostnadseffektivt.
Samlingspartiet är inne på samma linje: Åbo stad ska börja förbereda ett sparprogram med strukturella reformer.
Samtidigt är det riksdagsval om ett halvår. Det gäller för partierna att positionera sig också på lokalplan redan nu.
Därför är det inte oväntat att SDP:s gruppordförande i TS lyfter fram personalbristen inom småbarnspedagogiken, som en fråga de vill driva, liksom en minskad segregation mellan olika stadsdelar.
VF å sin sida vill förutom småbarnspedagogik också satsa på förebyggande hälsovård.
Vilka möjligheter partierna har att de facto driva speciellt mycket egna prioriteringar återstår att se, då borgmästaruniformen är sydd för att passa alla.
Om någon viftar alltför vidlyftigt med armarna så spricker hela kostymen och går upp i sina sömmar.
Därför kan man åtminstone säga vad man vill lyfta fram i förväg, för att sedan kunna konstatera, då man rättar sig i ledet för att kostymen ska hålla ihop, att man åtminstone har försökt.
I en tid som kräver ansvarstagande gäller det också att ta sitt ansvar, även om kostymen kanske inte längre passar lika bra som då den provades ut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.