Förflytta dig till innehållet

Påsken blev båtfararnas Valborg – småbåtsvarven har fullt upp

Man som står med en flagga ombord på en båt.

Jyrki Prusila ville ha i sjön sin m/s Romina till påsken. Foto: Monica Forssell


En rundringning till några av småbåtsvarven i Åbotrakten visar att skärtorsdagen på många håll är en rätt bråd dag.
Inte lika bråd som inför tidigare påskhelger med isfritt och plusgrader.
– Men tillräckligt bråttom, konstaterar Toni Salonen vid Venetelakka Ramstedt på Hirvensalo i Åbo.
Trakor med en motorbåt på släp.

Venetelakka Ramstedt har sjösatt ungefär fyrtio båtar i vår.


Det som lägger sordin på sjösättandet är förstås virusepidemin och det faktum att många som förvarar sina båtar över vintern i Åbotrakten, är från Nyland.
Vid Ramstedts varv har man hunnit med att både sjösätta och ta upp igen samma båtar då ägarna på grund av den stängda gränsen inte har kunnat hämta sina båtar.
Uppemot fyrtio båtar uppskattar Salonen att varvet har hunnit med i vår och ungefär samma antal har sjösatts på småbåtsvarvet BT-Satamapalvelut, ett stenkast söderut på Hirvensalo.

Överdrivna försiktighetsåtgärder?

Vid BT-satamapalvelut skulle åtta båtar sjösättas på skärtorsdagen och en av dem var Pargasbon Jyrki Prusilas m/s Romina, en Targa 32.
Medan företagarparet Marjo och Jouni Tuomola kör ut den glänsande farkosten från hallen och låter henne glida ner i vattnet, kör Prusila från Pargas till Åbo.
När han kommer fram ligger Romina förtöjd vid bryggan och kapten behöver inte göra något annat än sätta flaggan på plats i aktern och starta motorn.
– Det ser bra ut, konstaterar Prusila.

Båt sjösätts. Kvinna står på bryggan.

Marjo Tuomola tar emot och Juha Tuomola sjösätter. Foto: Monica Forssell


Dagens etapp går till hemmet i Tervsund. Dit är det 10 – 15 sjömil via Pito sund, förbi Muddais och över Kyrkfjärden söder om Pargas centrum.
Under påskhelgen blir det kanske en liten tur till stugan söder om Lillandet i Nagu.
Man lyfter över kassar ombord på en båt.

Från BT-Satamapalvelust brygga på Hirvensalo bär det av till hemmet i Tervsund. Foto: Monica Forssell


Att Sjöbevakningen vädjar till stugägare och andra som vill ut på sjön, att hållas på landbacken, har Prusila en viss förståelse för.
– Men jag tycker att det är lite överdrivet att de många finländare som nu pliktskyldigt jobbat på distans och varit isolerade i sina hem, inte skulle få åka ut till sina stugor i skärgården under påskhelgen.
– Begränsningarna är i och för sig goda och vettiga men de drabbar här i Åbotrakten fel del av befolkningen. Nämligen just den del av befolkningen som har anpassat sig och isolerat sig en längre tid, anser Prusila.
Prusila tycker att det hade räckt med en påminnelse från Sjöbevakningen om att det i dessa tider kan dröja längre än vanligt för hjälpen att nå fram till sjöss och att man ska försöka agera så att man inte belastar Sjöräddningen i onödan.
– Jag tror nog att folk förstår att akta sig och vara försiktiga.

Undvik onödig trafik till sjöss

Västra Finlands sjöbevakningssektion gick i början av veckan ut med en vädjan om att medborgarna nu borde undvika all onödig trafik till sjöss.
Enligt Sjöbevakningen har epidemin och det vackra vädret gjort att många tagit sig ut till sina stugor.
Till exempel i Pargas ska det nu finnas lika mycket deltidsboende som under ett vanligt sommarveckoslut.

rep som är förtöjt i en brygga.

Kasta inte loss, tycker Sjöbevakningen. Foto: Monica Forssell


Sjöbevakningen har också noterat att båtar ses över i småbåtshamnarna och att människor förbereder sig för att åka ut med sina båtar. Det här rekommenderar Sjöbevakningen att man inte gör.
Finska vikens Sjöbevakningssektion uppgav att den i tisdags hade skött hela 18 räddningsuppdrag till sjöss under de två senaste veckorna.
I och med att mycket av Gränsbevakningens resurser nu går till att bevaka landets och Nylands gränser kan det dröja länge för hjälpen att nå fram i fall olyckan skulle vara framme till sjöss.
Ett enda räddningsuppdrag kan binda upp mycket av myndigheternas resurser. Att röra sig till sjöss och eventuella haverier till sjöss ökar också kontakterna mellan människor och kan därmed bidra till att sprida coronaviruset, skriver Sjöbevakningen i ett pressmeddelande tidigare i veckan. Därför vill Sjöbevakningen att all onödig trafik till havs undviks.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter