Förflytta dig till innehållet

Partikongressernas säsong kör igång i höst — men korridorsnacket riskerar att försvinna när kongresser hålls digitalt

Thomas Karv, forskare i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att korridorsnacket är bland det viktigaste under en partikongress. Foto: Emma Buss


Coronavåren tvingade partierna att flytta fram sina kongresser från försommaren till tidig höst. Alla de fem partier som ordnar sina partikongresser i höst kommer att i viss mån att erbjuda en möjlighet att delta och följa med digitalt. De grönas partidagar kommer däremot att ske på nätet i sin helhet.
Distansmöten och virtuella kongresser har klara nackdelar, säger Thomas Karv, doktor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.
— Det är mycket umgänge, middagar och högt i tak under partimöten. Att ordna dem på distans tar bort den kanske viktigaste delen av en kongress; diskussionen i korridorerna och på småtimmarna.
Socialdemokraterna, De gröna, Centern, Svenska folkpartiet och Samlingspartiet ordnar sina partikongresser i augusti och september.
Under Centerns partikongress kommer korridorsnacket att gå extra hett. Partiet står inför en historisk händelse när den sittande ordföranden utmanas för första gången på 40 år. Katri Kulmuni står inför en kamp mot Annika Saarikko, Petri Honkonen och Ilkka Tiainen.
— Det hör inte till vanligheterna att en sittande ordförande utmanas. Kulmuni har inte fått leda Centern genom ett enda val, säger Karv.
Annika Saarikko, som i dagarna återvänder till sin ministerpost, är en stark kandidat för Centerns ordförandepost. Karv säger att valet på intet sätt är avgjort ännu, men att det är troligt att Saarikko väljs.
— Centerns problem är inte ordföranden i sig, utan partiets identitetskris. Ingen vet riktigt var partiet står.

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) utmanar Katri Kulmuni i ordförandevalet i september. Foto: Sofie Fogde/SPT

SFP vill förverkliga distansdeltagande

Det blir ingen ordförandekamp under Svenska Folkpartiets partidagar och Karv tror att partiets ordförande Anna-Maja Henriksson kommer att sitta kvar till regeringsperiodens slut.
— Då har hon suttit i åtta år och då kanske det är dags att lämna över till nya förmågor, säger Karv.
Fredrik Guseff, partisekreterare för SFP, säger att det inte haft någon större inverkan att partiet flyttat partidagarna från maj till slutet av september.
Hur det skulle det här vara: Han säger att partikongressen har planerats med tanke på att den eventuellt inte kommer att kunna ordnas fysiskt, på grund av coronasituationen.
— Vi kommer att ordna med videoförbindelse så att de delegater som tillhör riskgruppen, eller som av annan orsak vill, kan delta på distans och på så vis har vi har ett alternativ om coronaläget förvärras.
Statsministerpartiet Socialdemokraterna kommer att välja Sanna Marin till ordförande under sin kongress i Tammerfors i slutet av augusti. Antti Rinne, som för tillfället lotsar partiet, stiger åt sidan och hittills har ingen anmält intresse av att ställa upp i en kamp mot statsminister Marin om partiets ordförandeskap.
Under SDP:s partikongress behandlas även det politiska programmet som innehåller partiets långsiktiga mål fram till 2030.
Samlingspartiets sittande ordförande Petteri Orpo sitter för tillfället outmanad på sin ordförandepost. Möjliga kandidater för ett ordförandeskap är tidigare finansminister Antti Häkkänen och riksdagsledamot Elina Lepomäki. Båda meddelade i början av året att de inte ställer upp i en ordförandekamp, men Lepomäki sade att saker kan förändras under året.
Thomas Karv misstänker också att det snart kommer att bli en kamp om ordförandeposten i Samlingspartiet.
— Jag tror att Orpo kommer att utmanas innan nästa riksdagsval.

Fredrik Guseff, partisekreterare för SFP, säger att man framsynt ordnar med en videoförbindelse, som kan användas om coronaläget skulle göra att partikongressen inte alls kan ordnas fysiskt. Foto: Jenny Jägerhorn-Tabermann

Distanskongress främjar jämlikhet

När De gröna samlas i slutet av september sker det virtuellt. Inga personval kommer att ske under mötet men partiet ska godkänna ett nytt principprogram som ska gälla under de kommande åtta åren.
— Det är partiets ledande dokument och det finns säkert meningsskiljaktigheter som behöver diskuteras, säger Karv.
Vid ett virtuellt möte har den ordnande parten, partiets ledning, kontroll över agendan på ett helt annat sätt. Karv tror inte att det kommer att ha en avgörande betydelse för De grönas partimöte, men att det nog kommer att påverka.
— Nu har ju folk nästan hållits inlåsta i ett halvårs tid och en kongress är ju en form av fest. Politiken är såklart viktig, men det är också viktigt att träffa likasinnade, säger han.
De grönas partisekreterare Veli Liikanen håller med Karv om att korridorsnacket prioriteras högt under en partikongress. Om det hade funnits en bättre möjlighet där allas hälsa kunnat tryggas hade De gröna valt annorlunda.
Partiet ville inte heller ha särskilda distansarrangemang för personer som hör till en riskgrupp eftersom det skulle leda till ojämlikhet, just med tanke på de inofficiella diskussionerna på den fysiska mötesplatsen.
— Jag tycker att det blir mer jämlikt så här, alla är på samma startlinje. Dessutom tror jag att våra partiaktiva diskuterar inofficiellt i andra kanaler ändå, både före och efter partimötet.

Skallig man med glasögon och skägg lutar mot pelare.

Veli Liikanen, partisekreterare för De gröna, tycker att digitala möten främjar jämlikhet. FOTO: De gröna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter