Partierna i Åbo förhandlar om nästa års budget – en fråga av stor betydelse är speciellt svår

Ett mål i borgmästarprogrammet, som gäller för hela fullmäktigeperioden, är att Åbo inte ska behöva höja kommunalskatten.
Kanslichefen Tuomas Heikkinens budgetförslag, som presenterades för ett par veckor sedan bygger på att skattesatsen inte höjs (ÅU 12.10.2023).
Men nu när partierna förhandlar om nästa års budget är den stora frågan hur borgmästarprogrammet ska tolkas.
SDP vil höja skatten
SDP, som är stadens näst största parti, med tolv ledamöter, vill ha en skattehöjning på 0,2 procent.

Genom att höja skatten vill partiet säkerställa att staden också i fortsättningen kan erbjuda barn och unga tjänster inom bland annat utbildning och idrott, som främjar deras välmående, skriver gruppordföranden Taru Pätäri om gruppens ställningstagande inför förhandlingarna.
SDP:s fullmäktigegrupp krympte för en vecka sedan, då veteranpolitikern Henry Toivari uteslöts ur gruppen på grund av hans utspel mot stadens bildningssektor, som leds av SDP:sbiträdande borgmästare Piia Elo .
Också De gröna vill höja
Också De gröna, med tio medlemmar i fullmäktigegruppen, vill höja skatten, trots borgmästaravtalet.
– Vårt första alternativ är en måttlig skattehöjning redan inför nästa år. På det sättet skulle inte alla sparåtgärder vars effekter vi inte vet vara nödvändiga att genomföra, skriver fullmäktigegruppens ordförande Sofia Engblom i partiets ställningstagande inför förhandlingarna.

Det andra alternativet för De gröna är att staden gör upp en budget med underskott för nästa år, och återkommer till behovet att höja skatten om ett år.
Har världen förändrats?
Nicke Wulff, gruppordförande för SFP med tre medlemmar, säger att den stora frågan nu är om man kan anse att världen utanför har förändrats så pass mycket sedan borgmästarprogrammet skrevs, att en skattehöjning kan anses vara berättigad, trots allt.
– Här finns den största skillnaden mellan partierna. Det är svårt att säga om en högre skattsats kommer att gå igenom. Det beror på vad de två största partierna kommer överens om.

Det är väl ganska osannolikt att Samlingspartiet, med sjutton medlemmar plus en från KD och en från Rörelse Nu, skulle gå med på höjda skatter?
– Jo. Det beror på hur mycket man är beredd att kompromissa för husfridens skull, säger SFP:s Nicke Wulff, som tycker att Åbo borde undvika en skattehöjning så långt det bara är möjligt.
Samtidigt betonar han att ett litet parti måste vara realistiskt.
– Om förhandlingsresultatet blir att Åbo ska höja skattesatsen, så betyder ju det att ett parti som i så fall röstar mot en sådan höjning röstar emot hela borgmästarprogrammet och hur det i dagsläget ska tolkas. Om förhandlingarna leder till en skattehöjning, så får vi nog bara svälja det i så fall.
Förhandlingsresultatet avgör
Wulff förklarar att det för SFP skulle vara svårt att i fullmäktigesalen säga att man motsätter sig en skattehöjning, men godkänner allt annat av förhandlingsresultatet.
– Hur det går beror alltså på förhandlingsprocessen, som fortfarande pågår. Sedan får vi se vad helheten blir.
Borgmästare Minna Arve ska träffa partiernas representanter på onsdag för att förhandla vidare. Efter det finns tid reserverad också i slutet av veckan, om det behövs.
Specifika önskemål om svenska frågor
På SFP:s egen önskelista inför budgetförhandlingarna finns till exempel att matsvinnet i skolor och dagis borde minska och att det skulle finnas bättre möjligheter för vuxna att integreras på svenska.
SFP vill bland annat också att det ska vara lättare att barnskötare kan utbilda sig till lärare inom småbarnspedagogik och att det ska finnas mer uppsökande ungdomsverksamhet sommartid.
– För ett litet parti är det bra att många av våra önskemål också finns på andra partiers listor. Jag tycker att staden ska se över vilka åtgärder man kan vidta innan man väljer att höja skatten, säger Nicke Wulff.
”Hållbar tillväxt”
Samlingspartiet , KD och Rörelse Nu har inför förhandlingarna gått ut med att det är en hållbar tillväxt och hushållande med ekonomin som tryggar Åbobornas välfärd och tjänster i fortsättningen.
– Vi betonar behovet av ansvarsfull politik, som sträcker sig långt in i framtiden. Eftersom den ska vara ekonomiskt hållbar handlar det också om anpassning, skriver de här partierna inför förhandlingarna.

Sini Ruohonen, Samlingspartiets gruppordförande, skriver i partiets meddelande att partierna har fler förslag på hur ekonomin kan balanseras, men att skattehöjningar inte hör till dem.
– För att kunna erbjuda en utbildning av hög kvalitet, mångsidiga tjänster och en fungerande infrastruktur, så är en förutsättning en sund ekonomi, påpekar hon.
”Acceptabelt underskott”
Samlingspartiet understryker att kanslichefens förslag handlar om ett underskott på 29 miljoner, vilket partiet anser är acceptabelt.
– För alla sektorer, alla enheter och projekt är målet att staden under år 2024 går in för en effektivering på en procent. Det skulle betyda att kostnaderna måste minska inom stadens hela organisation. Sparåtgärder måste hittas också inom personalkostnaderna, anser Samlingspartiet.
För tillfället är den kommunala skattesatsen 6,9 procent. Den enskilda Åbobon betalar dock lika mycket i skatt som tidigare också i år, efter vårdreformen, eftersom staten tar mellanskillnaden. Om skattesatsen höjs betyder det att alla Åbobor måste betala mer i skatt.
På måndag är det stadsstyrelsens tur
Förslaget från kanslichefen är att fastighetsskatten ska höjas i Åbo nästa år.
På måndag tar stadsstyrelsen ställning till det resultat som Minna Arve kan presentera efter att förhandlingarna med partierna är avklarade, och en vecka senare är det fullmäktiges tur.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.