Partel: ”Olyckligt att de svenska kanalerna används som slagträ”

Tvisten mellan Ficom och Kopiosto kan betyda att en hel hög med utländska kanaler – däribland de svenska kanalerna – slocknar i teverutan den första februari.
Svante Olofsson, vd för Partel, ser tvisten mellan Ficom och Kopiosto som ett hårt slag mot det svenska i Finland.
– Det är mycket olyckligt att de svenska kanalerna används som slagträ i den här situationen. Vi är ett tvåspråkigt land och de svenska kanalerna borde vara så lättillgängliga som möjligt för finlandssvenskarna. Allra helst borde de ta bort de svenska kanalerna ur den här förhandlingen, säger han.
För Partel vore det ett hårt slag om parterna inte når en lösning.
– Det vore en jättekatastrof. Vi har massor med kunder som har de svenska kanalerna. För de stora telecom-jättarna som sitter med i förhandlingarna är de svenska kanalerna bara en droppe i havet, men för oss är de verkligen viktiga, säger Olofsson.
Om kanalerna försvinner så kommer det åtminstone inte att drabba kunderna ekonomiskt.
– Vi kan förstås inte fakturera för en tjänst som vi inte kan erbjuda. Så länge kanalerna inte syns så behöver ingen betala.
”Sätter troligen faktureringen på paus”
På Kimito telefon säger vd Christian Lindroos att de inte har hunnit diskutera exakt hur de ska gå tillväga om kanalerna försvinner, men linjen är överlag likadan som i Pargas.
– Men klart är åtminstone att ingen ska behöva betala för något de inte får. Troligen blir det så att vi sätter faktureringen på paus tills kanalerna är tillbaka.

Att kanalerna försvinner permanent tror han inte och någon omedelbar prishöjning är heller inte särskilt sannolik, säger Lindroos.
– Det är inte prissättningen man diskuterar för tillfället utan det som ligger på bordet är hur förhandlingarna ska ske i framtiden, så därför tror jag inte att priserna påverkas när kanalerna är tillbaka. Men det är klart, sällan blir ju något billigare, så i det långa loppet kan det nog ske en prisökning.
DNA tror på prisökning
Från DNA säger Mikko Saarentaus, chef för företagsledning, att om kanalerna försvinner för en längre tid så kommer kunderna att kompenseras.
– Det beror helt enkelt på hur länge kanalerna är borta, men om det gäller för en längre stund så kommer vi att agera enligt det som står i kontraktet.
Saarentaus tror att en prisökning är trolig om förhandlingarna slutar med att Kopiosto får sin vilja igenom.
– Om de ensidigt får bestämma priserna som operatörerna ska betala för vidaredistribution av kanalerna så är det mycket troligt att det går så. Då stiger våra kostnader och i längden också konsumentens, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.