Päronmängden tog staden på säng i Port Arthur – invånarna befarar fler råttor

På Bangatan i trähusstadsdelen Port Arthur, Portsa, i Åbo ligger det fortfarande mängder av små runda illgröna päron på gatan och under päronträden som kantar gatan.
En del är bruna och ruttna, andra ser fina, men hårda ut.
Mängden päron i år överraskade både staden och invånarna. För några dagar sedan tog boendeföreningen Portsa kontakt med staden och bad dem komma och städa upp sin fallfrukt.
Föreningens ordförande Sari Raunell säger att det först verkade som om staden inte alls kände till att det fanns stora mängder av fallfrukt på den smala Bangatan och att staden därför inte alls hade tänkt städa.
– Men som i resten av stan finns här ju råttor och de minskar inte om det finns gott om mat på det här sättet.
Borsttraktor och krattor
Hon uppskattar ändå att staden reagerade snabbt, och kom med både borsttraktor och krattor för att röja undan högarna med fallna frukter.
– Visst faller det fortfarande päron, men största delen av det som hade fallit har nu städats bort, efter att vi kontaktade staden. Det blev en lång dag för städarna.

Stora mängder fina gröna päron låter som ett lyxproblem.
Bland annat verksamhetsledaren Paula Harjamäki från 4H-föreningen i Åbo reagerade då hon hörde om de stora mängderna fallfrukt som staden bara skyfflade bort.
– Jag tänkte att vad i friden är det som händer. Men för att man ska kunna använda frukten får den inte vara förorenad av till exempel trafikutsläpp, säger hon.

Portsapäronen är dock dels prydnadspäron och dels går den livligt trafikerade Stockholmsgatan precis på andra sidan planket där raden med päronträd står.
Går inte att äta
Mari Helin , underhållsdirektör för stadens infra, säger att hon inte rekommenderar någon att koka sylt på just de här päronen.
– Prydnadspäron kan man äta, beroende på sorten, även om de är surare än andra. Men trafikmängderna gör nog att de här inte kan användas som föda.

Helin säger att mängden frukt varierar från år till år. I år verkar vara ett rekordår.
Att invånarna är rädda för att fallfrukten lockar till sig råttor ser Helin inte som ett så stort problem.
– Staden bekämpar råttor på flera håll hela tiden, också i Portsa. Mängden har inte ökat på grund av de här päronen.
Tar till sågen vid behov
Staden ska nu följa med hur mycket prydnadspäron det bildas i träden och vid behov tar man till drastiska åtgärder.
– Om fallfrukten blir ett återkommande problem, så måste vi i värsta fall ta till sågen och fälla träd. Men det vill vi undvika, eftersom stora träd är viktiga för staden på flera sätt och staden behöver träd, säger Mari Helin.
Hon säger att stadsmiljön alltid är en kompromiss med naturen.
– En del vill ha mycket grönt, andra är sura över kvistar och blad som faller. I en stad är det alltid en balansgång mellan många åsikter. Än så länge ger de här päronträden med sina vackra blommor på våren mer glädje än skada, säger hon.
Kan informera medlemmarna
Boendeföreningens Sari Raunell håller med om att blomningen är vacker.
– Vi samarbetar gärna med staden. Föreningen kan till exempel meddela staden när det behöver städas och vi får snabbt ut informationen till våra medlemmar om att bilarna ska flyttas från Bangatan, bara vi vet när städtraktorerna kommer. Nu kom staden så snabbt efter att vi slog larm, att alla inte visste om att de borde ha flyttat sina bilar från gatan.
Turun Sanomat var först med nyheten om päronolägenheten på Bangatan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.