Pargasvargen kan vara en av Kimitoöns unga vargar – ”Vart den är på väg vet vi inte ännu”

Pargasvargen verkar ha kommit österifrån över havsisarna till Kirjalaön. Den bedömningen gör man vid Pargas jaktvårdsförening.
Jörgen Hermansson, viltplanerare vid Viltvårdscentralen, säger att man med säkerhet inte kan veta varifrån vargen anlänt till Pargas, men han håller med om att det är möjligt att den kommer från Kimitoön.
På Kimitoön finns det en liten vargflock och de ungar som föddes för cirka två år sedan börjar senast nu söka sig bort från hemtrakterna.
— Pargasvargen är troligen en vandrande varg. Vart den är på väg vet vi inte ännu, säger Hermansson.
Inga observationer i dag
Sedan i går då man i Lielax hittade ett rivet rådjur, har nya observationer av vargen inte kommit till jaktvårdsföreningen kännedom. Inte heller polisen har i dag fått några meddelanden om Pargasvargen.
Enligt Tomas Björkroth som är föreningens verksamhetsledare har det under den senaste veckan gjorts två säkra observationer av vargen. Den tredje observationen gäller rådjursbytet.
Bytet hittades under 100 meter från ett egnahemshus i byn Lielax.
Enligt Björkroth har vargen rört sig på ett relativt litet område på Kirjalaön och Lemlaxön i Pargas. Helt säkra är man inte på att det handlar om en enda varg, men i nuläget utgår man från att vargen är ensam.

Hur bekymmersamt är det med varg i Pargas?
— Ska vi säga som så att om det rör sig om vargar nära bosättning och vargar som inte verkar vara rädda för människor så tycker jag nog att det är bekymmersamt. En varg ska nog väja undan för människor och inte komma in på gårdar. I det skede som vargen inte är rädd för människan så är det bekymmersamt.

Om en varg tillfälligt rör sig nära bebyggelse och undviker människor föranleder djuret inga andra åtgärder än att rovdjurskontaktpersonerna noterar observationerna i ett system som kallas Tassu.
Om situationen eskalerar, vargen oftare syns till och upprepade gånger rör sig i närheten av bebyggelse kan Finlands viltcentral bevilja tillstånd att skrämma eller fördriva vargen.
Om det här inte hjälper och om vargen flera gånger tar till exempel får kan Finlands viltcentral bevilja dispens att skjuta vargen. Det här kräver ansökan och jakträtt.
Om vargen anses utgöra ett hot och bebyggelsen är så tät att det i praktiken är omöjligt att få jakträtt kan polisen beordra fördrivning och även avlivning. Då begär Polisen hjälp av den lokala jaktföreningen i enlighet med ett avtal mellan myndigheten och jaktvårdsföreningen.
Om vargen utgör ett akut hot ska man kontakta 112.
Stannar nog inte på Kirjalaön
Det är inte första gången som varg har siktats i Pargas. Enligt Björkroth är det speciella med den här vargen dock att den verkar trivas på ett förhållandevis litet område och att den jagat i närheten av bosättning.
Jörgen Hermansson vid Viltvårdscentralen påminner om att ett vargrevir är 60 000 – 100 000 hektar. Att Pargasvargen skulle göra sig hemmastadd endast på just Kirjalaön är mycket osannolikt då inte före detta Pargas stad skulle räcka till som revir.
Pargas jaktvårdsföreningar meddelar på sin Facebooksida att man gärna får höra av sig till föreningen med eventuella vargobservationer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.