Förflytta dig till innehållet

Pargasskola och daghem fick fint erkännande

Arkiv / Mikael Heinrichs
barn av utländsk härkomst och en kvinna i ett klassrum

Arkiv / Mikael Heinrichs

Läxläsningsklubb. I Koivuhaan koulu har man tillsammans med Röda korset ordnat en populär läxläsningsklubb. Från vänster Nour, Halima, Kinara (med ryggen till), Mohamad och Raija Hautaviita-von Weymarn. Foto: Mikael Heinrichs


Lågstadieskolan Koivuhaan koulu och tvåspråkiga Björkhagens daghem i Pargas är årets globalfostrare i Finland.
Det är nätverket Lärare utan gränser som fungerar inom Kyrkans utlandshjälp som årligen premierar en skola med den här hedersbetygelsen. Priset delades ut i söndags i Helsingfors i samband med världslärardagens seminarium.

Målmedveten satsning

I finskspråkiga Koivuhaan koulu har man haft en skild förberedande klass för invandrarbarn sedan 2014 och jobbat målmedvetet för att integrationen ska gå så smidigt som möjligt.
– Ända från första början har vår målsättning varit att också få vårdnadshavarna med i vårt arbete, säger Koivuhaan koulus rektor Merja Huvila.
Vanligtvis kommer barnen med i den vanliga undervisningen redan under det första läsåret. I dag har Koivuhaan koulu 29 elever med mångkulturell bakgrund, i daghemmet och förskolan är de 12 till antalet.
– Vi har också en lärare i arabiska som besöker skolan en gång i veckan. Att vi dessutom samarbetar tätt med daghemmet ser jag som en viktig sak och samarbetet med tredje sektorns aktörer är likaså viktigt med tanke på en fungerande integration, säger Huvila.

Liten ort ger möjligheter

På Björkhagens daghem ser föreståndaren May Landor att man i Pargas lyckas med integrationsarbetet framför allt tack vare att orten är så liten.
– Dessutom har staden satsat målmedvetet på integrationen och flyktingkoordinatorn Gudrun Degerth är i en central roll där, säger Landor.
Björkhagens daghem har sedan hösten en helt tvåspråkig grupp, där det också ingår barn från invandrarfamiljer.
– Det finns många som också vill att barnen ska lära sig eller i alla fall bli bekanta också med det svenska språket, säger Landor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter