Förflytta dig till innehållet

Pargaspolitiker: Sista ordet är inte sagt om skattesatsen

ÅU-foto
en talarstol

ÅU-foto

Vem tar kommandot i fullmäktigesalen i Pargas på tisdag? Röster finns för och emot en höjd skattesats. Foto: Anja Kuusisto


Skattesatsen kan bli ett stridsäpple i Pargasfullmäktige nästa tisdag.
Omröstningen i stadsstyrelsen var med klara siffror, 7–4, emot en höjning, men eftersom SFP-ledet sprack är det upplagt för en livlig diskussion med trolig omröstning även i fullmäktige.
Mona Rönnholm, SFP och Nina Söderlund, VF, sitter i stadsstyrelsen och deltog båda i måndagens möte. De röstade olika.
Rönnholm röstade med majoriteten emot sin partibroder Mikael Holmbergs förslag om att höja skatten, eftersom hon höll med stadsdirektörens förslag om bibehållen skattesats på 19,75.
Däremot röstade Nina Söderlund såsom Holmberg för att skatten borde höjas med en halv procent till 20,25.
– Det var tydligt att SFP inte pratat igenom det här färdigt än, säger Söderlund.
Under mötet gjordes nämligen också ett kompromissförslag av SFP:aren Kurt Lundqvist, som föreslog en höjning till 20,00. Det förslaget fick inget understöd.

Söderlund är beredd höja skatten, att korrigera misstag i efterskott blir dyrt

Söderlund tycker att det finns mycket som talar för att skattesatsen borde höjas nu, och hon köper inte det motargument som säger att sparivern och kostnadsmedvetenheten i personalen försämras om skatten höjs.
– Utvecklingsarbetet i staden måste fortsätta oberoende, säger Söderlund. Såsom kostnaderna på social- och hälsovårdssidan visar, inte minst inom barnskyddet, finns det också saker som kostar betydligt mer för att rätt åtgärder inte har satts in i tid.
– Nu korrigerar man sådant som borde ha gjorts för länge sedan, och då blir det dyrt.
– Som fullmäktige är vi ansvariga inför invånarna, och folk är både oroliga för servicen, och för att det slösas pengar. Men det tar flera år att få ordning på det här.

Rönnholm vill hellre förändra och utveckla än tillgripa än ”engångsmetod”

Att utvecklingsarbetet i staden är pågående och bör fortsätta skriver också Mona Rönnholm under.
Hon tror att det ligger i allas intresse att tänka igenom hur strukturer och arbetsmetoder ser ut, och försöka förbättra och effektivera arbetet.
– Att höja skatter är en engångsmetod, det kan man inte göra hur ofta som helt.
– Det vi som politiker behöver är bland annat konkreta förslag av sektorcheferna om hur man kan jobba annorlunda, till exempel minska köptjänsterna. Och eftersom vi ser att barnen blir färre och de äldres andel ökar måste vi också vara förberedda på förändringar.
– Det finns mycket gott i vår stad, poängterar Rönnholm, vi har god sysselsättning, en god service och en relativt frisk befolkning.
– Vi måste jobba hårt för att öka inflyttningen, den är viktig. Jag är själv ett gott exempel på att det går bra att bo i Pargas och pendla till Åbo, säger Rönnholm som är ekonomichef vid Åbolands sjukhus.
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén håller fast vid sitt tidigare förslag om en bibehållen skattesats.
Hans föredragning inför stadsfullmäktiges möte kan du läsa här.

Läs också: Ekonomichefen Petra Palmroos: Att höja skatten löser inte Pargas stads alla problem

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter