Pargaspolitiker hoppas Sundqvist får nytt jobb


Paula Sundqvist vill lämna jobbet som social- och hälsovårdsdirektör i Pargas. ÅU-foto
Social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist informerade i måndags Pargas stadsstyrelse att hon har sökt ett nytt jobb utanför Pargas.
Samtidigt fattade styrelsen beslut om att utreda möjligheten att ordna med en tillfällig tjänst för Sundqvist.
I praktiken betyder det att hon omplaceras från tjänsten som social- och hälsovårdsdirektör för högst ett år. Utredningen görs oberoende av Sundqvists planer på att söka nytt jobb. Ett förslag ska vara klart till nästa styrelsemöte den 18 juni.
”Inget drev”
Socialdemokraternas Widar Nyberg tycker att den bästa lösningen skulle vara ifall Sundqvist får den tjänst som han sökt.
– En omplacering är aldrig bra, även om det i stadens strategiplan finns en tjänst som koordinator för välfärdstjänster som kunde passa henne.
Hon säger sig ha blivit utsatt för en klappjakt och är besviken på hur medierna har behandlat henne. Håller du med?
– Inte vet jag nu om det har varit något stort drev. Det hör ju till tidningens uppgift att vara kritisk, säger Nyberg.
Laaksonen besviken på hur hon behandlades
Vänsterförbundets Lotta Laaksonen föreslog att Sundqvist sägs upp, men hon fick inget stöd för sitt förslag. Laaksonen säger att hon inte gavs möjlighet att motivera sitt förslag utan tystades ner av bland andra styrelseordförande Mikael Holmberg (SFP).
– Det är obegripligt att jag inte fick förklara mig. I stället avbröts jag fyra gånger och man sade att förtroendevalda inte ska kontakta medierna eller intervjua tidigare anställda vilket jag har gjort.
Hon hoppas att Sundqvist får tjänsten hon har sökt, annars kan det bli en dyr och omständig process att omplacera henne.
– Jag önskar ingen något illa och inte heller Paula Sundqvist. Men det är så många anställda som har lidit på grund av hennes inkompetens att någonting måste göras. Jag har svårt att förstå hur hon kan känna sig så illa behandlad.
Holmberg försvarar sitt agerande
Holmberg säger att situationen lätt blir kaotisk om de förtroendevalda börjar göra egna undersökningar och intervjuar anställda på deras arbetsplatser. Det betyder inte att man lägger munkavle på någon eller att man skulle förbjuda politikerna att diskutera med personalen.
Men om materialet ska användas vid officiella möten bör dokumenten vara undertecknade så att sanningshalten kan bekräftas, säger Holmberg.
Det fungerar inte heller att presentera ett så digert material som Laaksonen hade samlat in utan beredning och strax innan styrelsen ska fatta beslut.
Beträffande mediekontakterna säger Holmberg att styrelsemötena inte är offentliga och att det speciellt i samband med känsliga ärenden som i fallet Sundqvist är viktigt att styrelsemedlemmarna kan föra en öppen diskussion utan att vara rädda för att innehållet i mötet läcker till pressen.
– Uppmaningen gällde alla styrelsemedlemmar och inte bara Laaksonen och jag har sagt samma sak vid flera möten. Det blir en dålig diskussion om styrelsemedlemmarna inte kan lita på varandra.
Paula Sundqvist har inte varit anträffbar för en kommentar.
LÄS OCKSÅ: Besviken Paula Sundqvist söker nytt jobb
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.