Förflytta dig till innehållet

Pargasniors främsta val är fortfarande Pargas svenska gymnasium

Tilda Gustafsson, Mira Prost och Oskar Jansén går i 9F. Efter sportlovet fyller de i gemensamma elevansökan och sätter Pargas svenska gymnasium som första val. Foto: Anja Kuusisto


– Jag far till PSG, säger niondeklassaren Oskar Jansén i Pargas. Skulle jag välja Kattan måste jag stiga upp mycket tidigare på morgnarna och dagen blev längre. I PSG kan det hända jag att jag också går i PIF-akademin.
Gymnasiestudier ger dessutom tid att fundera på vad man vill senare i livet, säger Jansén, något som klasskompisarna i 9 F, Tilda Gustafsson och Mira Prost också instämmer i.
Även de sätter Pargas svenska gymnasium som första val efter nian. Motiveringar är en bekant skola där kompisar också går, plus den showkurs man kan välja i PSG – flickorna är aktiva i ungdomsshowen.

Hobbyer inverkar också, eftersom Matilda Heikius vill gå i PSG och spela handboll i Piffen, Saga Malmio vill gå i Kattan och friidrotta i Kuppishallen. Foto: Anja Kuusisto

Friidrottaren vill till Kattan, handbollsspelaren till PSG

– Jag söker till Kattan, meddelar däremot Saga Malmio från 9 A. Då har jag närmare till Kuppishallen där jag tränar friidrott och min mamma jobbar dessutom i Kattan.
Kompisen Matilda Heikius väljer PSG, med motiveringen att skolan och hobbyn då finns nära. Heikius spelar handboll i Piffen och Pargas idrotts- och ungdomsgård ligger tvärs över gatan från skolcentrum.

Skolbyggnaden i sig är kanske inte niondeklassarens främsta intresse…

Ingen av de ungdomar vi träffar motiverar sitt val med hur skolhuset mår eller ser ut.
ÅU träffar också niondeklassare i finska Paraistenseudun koulu men inte heller där nämner någon själva skolhuset, även om finska lukio haft så svåra inomhusluftproblem att skolan efter sportlovet flyttar.
– Att Kattan är nyrenoverad är främst något som föräldrar nämner. Ungdomarna funderar mer på var kompisarna går, att skolan ska finnas nära, vad man har för hobbyn, säger elevhandledaren Roland Karlsson i Sarlinska skolan.

ÅU-foto

Elevhandledare Roland Karlsson i Sarlinska skolan i Pargas har pejl på ungdomarnas preferenser.

Årets nior i Sarlinska är 107 stycken; de väljer PSG, Kattan, Lilla Hanken och Axxell

Av årets 107 elever i årskurs nio i Sarlinska skolan verkar lite under 70 sätta Pargas svenska gymnasium som sitt första val när den gemensamma ansökan ska göras. I Pargas brukar omkring 5–10 elever per år sätta Katedralskolan som första alternativ.
– Det här på basis av den förhandsansökan vi har gjort, säger Karlsson. Den riktiga ansökan tar vi i tu med genast efter sportlovet.
Karlsson ser överlag en trend där gymnasiebenägenheten ökar, och den gäller i hela svenska Åboland.
Att färre väljer yrkesstudier har flera förklaringar, säger Karlsson.
– En förklaring ligger i förändringarna i själva yrkesutbildningarna, att närstudierna i klassrummet har minskat. En annan sak är att man inte länger kan gå kombi i Axxell – och även skriva studentexamen – vilket man kan i Åbo yrkesinstitut. Det är en förklaring till varför ”Lilla hanken” fortfarande är populär bland våra elever, speciellt lockar merkonom och datanom.

Elevhandledare Elina Rinne i finska högstadiet i Pargas, dvs Paraistenseudun koulu.

Av finskspråkiga nior väljer hälften yrkesskola, i regel TAI

På finskt håll är inte gymnasiebenägenheten lika stor.
Elina Rinne har varit elevhandledare i Pargas finska högstadium i tio år.
Hon säger att halva årskullen väljer yrkesstudier, vilket betyder Åbo, andra halva väljer gymnasium.
Livia har en skola i Pargas – fiskeri- och miljöinstitutet – men ytterst få söker dit.
– På tio år har jag kanske haft ett par elever som sökt dit, det är nog Turun Ammatti-instituutti som gäller. TAI har en stor bredd på yrkesutbildningar, nästan hälften av årskullen far dit. I år är niorna 75.
– Vi råkar i år ha vi en parallellklass där nästan alla väljer yrkesskola, en annan där nästan alla väljer hemortens gymnasium. Förra veckan fick de veta att gymnasiet flyttar till Axxell, vilket togs emot både med förvåning och med förväntan.

Cirka hälften av de finska niondeklassarna i Pargas väljer att studera vidare i Åbo. För dessa gäller det Ella-Sofia Huusko och Anni Kujala (stående) medan Christa Sandell, Roni Järvinen, Rasmus Knuts och Kasper Vesterlund väljer hemortens gymnasium. Foto: Anja Kuusisto

Hårdare konkurrens om man ska gå gymnasium på finska

Det finns sju finska gymnasier i Åbo och de lockar också, men då ska man helst ha ett medeltal nära 8,5 eller högre.
– Jag söker till Turun klassinen, säger Anni Kujala, vars ena förälder bor i Åbo, den andra i Pargas. Själv bor hon mest i Åbo så gymnasievalet känns naturligt och inträdeskravet avskräcker inte.
Jämngamla Christa Sandell säger att i Pargas kommer hon in på gymnasiet, i Åbo skulle det knappast lyckas.
– I ett mindre gymnasium tror jag också undervisningen blir mer individuell, säger hon.
Kompisen Ella-Sofia Huusko vill bli närvårdare och väljer TAI, plus att hon ska gå kombi.

”Lukios flytt till Axxell känns inte alls tokigt”

De tre pojkar vi träffar vill alla till ”lukio” – och ingen av dem ser något negativt med flytten till Axxell, tvärtom.
– Det är ju hur nära som helst, jag får kortare skolväg, säger Roni Järvinen.
 

Utbildningar på andra stadiet i Pargas

Pargas svenska gymnasium.
Paraisten lukio som efter sportlovet flyttar in i samma hus som Axxell för två år framåt.
Axxell med utbildningar inom automation-/elmontör, restaurang- och catering, hår- och skönhet, husbyggnad.
Livia med utbildningar inom natur och milljö, fiske och fisketurism. Livias ansökningstider kan avvika från gemensamma ansökan.

Gemensam ansökan efter grundskolan

I den gemensamma ansökan söker man till utbildningar som inleds på hösten. Man söker med en och samma elektroniska blankett till både yrkesutbildning och gymnasieutbildning.
Man söka till högst fem olika utbildningar med en och samma blankett.
Ansökningstiden pågår 20 februari till 13 mars.
Antagningsresultaten kommer i juni.
Källor: https/studieinfo.fi, axxell.fi, livia.fi och pargas.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter