Pargaskapten styrde Finnlines fartyg till Mariehamn för första gången – rederiet behöver en reservhamn

För M/S Finnswans befälhavare Mathias Fröberg från Pargas var onsdagen en alldeles speciell dag. I vanliga fall kör han det 220 meter långa och 30 meter breda fartyget från Nådendal via Långnäs till Kapellskär men i dag ska han för första gången anlöpa Mariehamn.
– Jag har övat med simulator i Aboa Mare i Åbo och kollat hur hamnen ser ut, men visst är det lite nervöst och det ska bli spännande att se hur vi passar in.

För Finnlines som inte är lika beroende av passagerartrafiken som Tallink Silja och Viking Line har coronaepidemin inte varit lika förödande. Frakttrafiken har hållits på ungefär samma nivå som tidigare och i och med att färjorna mellan Helsingfors och Stockholm har legat stilla, har trafiken flyttat västerut till Åbo och Nådendal. Det har också Fröberg lagt märke till.
– Frakterna har rullat på som normalt och bildäcken har varit fulla. Passagerarantalet har förstås minskat, fast just nu är Ålandstrafiken livlig då fisketuristerna åker över för att fiska lax.
Nybyggen ska locka flera passagerare
Det är frakterna som håller Finnlines flytande och antalet passagerare som åker över från Finland till Sverige är blygsamt jämfört med Tallink Silja och Viking Line. Fartygen är inte heller anpassade för stora passagerarmängder. Finnswan har till exempel plats för endast 550 passagerare, och man tar ombord endast bilburna resenärer.
Men det ena utesluter inte det andra och Finnlines gör nu en storsatsning på att locka flera passagerare.
Som bäst byggs två nya ro-pax-fartyg på det jättelika Jinlingvarvet i miljonstaden Weihai vid Gula havets kust i Kina.
De nya fartygen, Finnsirius och Finncanopus, har plats för 1 100 passagerare och sätts i trafik på linjen Nådendal-Långnäs-Kapellskär i juni och oktober 2023.
Det blir inget bling-bling, snarare en enkel skandinavisk- och skärgårdsinspirerad inredning.
Kristiina Uppala chef för kundservicen
Vid planeringen av fartygen har man lagt stor vikt vid trivseln och komforten ombord, säger Kristiina Uppala som är konceptutvecklare och chef för kundservicen på Finnlines.
– Det kommer bland annat att finnas ett välmåendecentrum med spa och gym i en inglasad vinterträdgård, något som är unikt på Östersjön. För barnen byggs lekrum och i baren kan man lyssna på trubadurer.

Några traditionella nattklubbar eller diskotek kommer det ändå inte att finnas, och interiören ska vara okomplicerad men funktionell, säger Uppala.
– Det blir inget bling-bling, snarare en enkel skandinavisk- och skärgårdsinspirerad inredning.
Mariehamn blir reservhamn
Att Finnswan nu kör till Mariehamn har ett samband med de två nybyggena. Det händer i medeltal tio gånger per år att väderleksförhållandena gör att Finnlines inte kan anlöpa Långnäs och måste fortsätta direkt till Kapellskär.
För att garantera att de dagliga förbindelserna till Åland fungerar oberoende av väder och vind söker vi nu därför en alternativ hamn på Åland, säger Finnlines operativa chef Thomas Doepel.
– Med våra nya och större fartyg blir vindytan större, samtidigt som vädret har blivit mera nyckfullt. Därför måste vi han reservplan för att försäkra oss om att frakten och passagerarna kommer fram till Åland.

Långnäs kommer fortfarande att vara Finnlines huvudhamn, men det är fullt möjligt att det blir flera anlöp till Mariehamn i framtiden, säger Doepel.
– Det kan bli aktuellt i synnerhet sommartid då vi har mera fotburna passagerare och cyklister ombord. Då kan Långnäs kännas lite långt borta. Men att lossa frakten mitt i en stad är inte så lyckat.
Doepel vill inte ge något konkret svar på frågan om Finnlines har planer på att börja med regelbunden trafik eller dagskryssningar till Mariehamn. I stället ger han ett diplomatiskt svar.
– Det finns inga konkreta planer på det, men det är inte omöjligt.
Det gick bra att köra in, det finns tillräckligt med vatten och utrymme
Mathias Fröberg

Finnswan närmar sig Mariehamn och lämnar Kobba Klintar bakom sig.
Ett grått dis ligger tungt över havet och vindrutetorkarna på de stora panoramafönstren på kommandobryggan rör sig rytmiskt fram och tillbaka.
Fröberg ser koncentrerad ut då han tar kurs mot kaj nummer tre som är byggd för Viking Glory.
Styrmannen rapporterar med jämna mellanrum avståndet till kajen.
– 15 meter, fem meter, ännu en meter. Okej, vi är fast.
Fröberg kan pusta ut.
– Det gick lite långsamt, men man måste vara försiktig då det är ett nytt ställe och man är ovan med att angöra en ny kaj.
– Men det gick bra att köra in, det finns tillräckligt med vatten och utrymme. Hamnen är väl skyddad för ostliga vindar som är besvärliga i Långnäs, så det är bra att ha Mariehamn som alternativ.
Finnlines
Har 21 fartyg varav 17 är finskflaggade i sin flotta.
Kör trafik på Östersjön, Nordsjön och Biscayabukten
Rederiet har cirka 1 100 anställda i Finland varav cirka 620 är sjömän.
Rekryterar som bäst 70 personer till de nya fartygen.
Ingår i italienska Grimaldi Group.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.