Pargasindustrierna jobbar för fullt, med distansmöten och nya vardagsrutiner


Grävmaskinsförare Benny Wihlman, arbetsledaren Tomi Korkka och dumperföraren Aku Kalpa jobbar på som normalt i Nordkalks gruva. Foto: Tatu Lertola/Nordkalk
Coronaepidemin har i varje fall inte ännu drabbat industrierna i Pargas.
Personalen har inte varit mer sjukskriven än normalt vid säsonginfluensatider och produktionen fortlöper i princip som normalt.
– Kanske dessa undantagstider till och med får folk att bättre förstå hur viktig kalkutvinningen är, och produktionen av kalkstensbaserade produkter, säger Tomi Korkka, arbetsledare vid gruvan, det vill säga Nordkalks dagbrott i Pargas.
Kalk och kalkstensbaserade produkter behövs även i kristider
Han avser då till exempel att kalk behövs i vattenreningen.
Att samhällsbärande funktioner, som tillgången till dricksvatten och rening av avloppsvatten, fungerar i dessa kristider är vitalt.
Pargasgruvan och malningsanläggningen producerar kalkstenskross och -mjöl för vattenrening och för foderproduktion.
Själva kalkfabrikens slutprodukt är bränd kalk eller kalciumoxid som behövs i rökgasrening.
Fysiskt avstånd i kontrollrummen och möten på distans
I fabriken och i dagbrottet måste man jobba på plats, men få funktioner är sådana att man har orsak jobba tätt inpå varandra.
– De som kör maskiner jobbar en och en, medan man i kontrollrummen håller tillräckliga avstånd mellan varandra, säger Gert Wahtera, enhetschef för Nordkalks produktion i Pargas, Lojo (Tytyri) och Sibbo.
Det är främst när ett arbetspass börjar eller slutar flera personer i produktionen möts.
– Vi har uppdaterat våra instruktioner också om handhygien och om att stanna hemma om man alls känner sig sjuk. Sjukfrånvaron har inte ökat.
Nordkalks tjänstemän har gått in för distansmöten, och Pargasbon Wahtera som brukar jobba i Lojo en dag i veckan har nu hållits i Pargas.
– Alla möten sköts nu via Skype.
Parocs rödvita produceras som vanligt, möten hålls på distans
Vid Parocs stenullsfabrik fortsätter produktionen som normalt med totalt omkring 100 anställa som jobbar i tre skift.
– Vi har kunnat fortsätta som normalt, har inte fler sjukskrivna än vanligt, även om någon har säsonginfluensa, berättar fabrikschefen Eevamari Jones.

Eeva Jones är fabrikschef vid stenullsfabriken i Pargas. Foto privat
Hon är själv på plats på fabriken och berättar att såväl tjänstemän som anställda inom produktionen håller fysiskt avstånd till varandra.
– En hel del möten hålls över Skype och vissa uppgifter kan skötas på distans. Också vid Parocs utvecklingscentral jobbar flera på distans för tillfället.
Stenullsfabriken ligger i Sysilax, intill Skärgårdsvägen i Pargas, medan utvecklingscentralen finns på Skräbbölevägen. I den förra jobbar sammanlagt cirka 120 personer, av vilka 100 i produktionen, i den senare jobbar omkring 80.
LÄS OCKSÅ:
Finnsementti satsar i Pargas, mångmiljoninvestering förverkligas mitt i coronatiden
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.