UPPDATERAD: Pargasfullmäktige gav Sunnanbergs skola halvt löfte, och beslöt investera i Vapparvägens affärskvarter


Pargasfullmäktige fortsatte på torsdagskvällen det budgetmöte som på tisdag måste ajourneras. Foto: Anja Kuusisto
Uppdaterad klockan 19.55 med kommentar av Sunnanbergs Hem och Skola.
Sunnanbergs skola fick endast sina planeringspengar på 25 000 euro i nästa års Pargasbudget – och ett löfte om att 1,5 miljoner för skolan ingår i planen för 2020.
Mer om skolfrågorna följer längre ned i texten, en annan fråga som också krävde nästan en timmes diskussion var ärendet Vapparvägens affärskvarter.
Pargasfullmäktige kunde efter förhandlingspaus under budgetmötet del två (del ett hölls på tisdag) godkänna satsningen på det nya affärskvarteret med klar majoritet.
Rösterna föll 29 mot 6 och i minoritet blev VF och SDP, med undantag för Kyösti Kurvinen och Tom Lindholm. De röstade med majoriteten.
Staden ska grunda ett fastighetsbolag för Vapparvägens affärskvarter.
Staden ska också bygga en ny kvartersgata, ett parkeringsområde, ett hamn- och parkområde. I planen ingår också en ny in- och utfart till Skärgårdsvägen.
Parkino ska rivas, och rivningen har fått pengar – 150 000 – i ett separat ärende.
Kostnadskalkylen för kvarteret som helhet är 1,8 miljoner och och stadens andel 1,1 miljon under åren 2019–21.
Beslutsgången väcker mer kritik än själva kvarteret
Vapparvägens affärskvarter väckte diskussion redan under mötets tisdagsdel, och i samma andemening fortsatte man på torsdag kritisera att planeringen inte gjorts öppet.
Markku Orell, Saml, framhöll att ärendet visserligen många gånger diskuterats men aldrig protokollförts i stadsstyrelsen.
Också Widar Nyberg, SDP var kritisk:
– Det kommer hela tiden fram något nytt i det här projektet som man hittills inte känt till, och jag föreslår att vi åtminstone inte ska gå in för att finansiera 541 000 i hamn och bryggor här.
De pengarna ingår i planen för 2020–21, alltså inte i nästa års budget.
Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg, SFP, protesterade mot kritiken och sa att stadsstyrelsen gett stadsdirektören fullmakt att förhandla med externa parter för att föra ärendet framåt och att alla finansieringsbeslut framöver tas upp i stadsstyrelsen och fullmäktige.
I samma stil talade Kurt Ekström, SFP, och Regina Koskinen, SFP.
Markku Orell föreslog ett texttillägg som underströk att alla delar av projektet avgörs av styrelse och fullmäktige. Tillägget godkändes enhälligt.
Ledbelysning och skolcampus
Efter diskussion bland annat om ledbelysning och gatubelysning – som fick 50 000 mer i budgeten än planerat, på förslag av Maria Lindell-Luukkonen, SDP, – var fullmäktige redo att diskutera skolor och bildning.
Enligt Kyösti Kurvinen behöver staden ett nytt skolcampus, där båda språkgruppernas gymnasier och skolor för årskurserna 7–9 skulle ingå. Kurvinen och hela SDP-gruppen föreslog 100 000 i planeringspengar för en sådan skola. Förslaget röstades ned med rösterna 20 mot 9.
Flera nya förslag om Sunnanbergs skola
När den heta frågan om Sunnanbergs skola kom upp var Widar Nyberg, SDP, först ute och föreslog att skolbygget tidigareläggs (nu ingick det i ekonomiplanen för 2020) och får 1 245 000 för år 2019.
– Pengar har vi beviljat och pengar har vi tagit bort. Det börjar kännas obekvämt, sa Maj Björk, SFP ocd föreslog att de som var med och beslöt om skolbygget tidigare borde se sig själva i spegeln.
Björk föreslog att skolplaneringen omedelbart inleds via en arbetsgrupp, som senast i maj ska presentera en plan för fullmäktige.
– Anser fullmäktige att en ny skola ska byggas behövs en tilläggsbudget. För 2020 föreslår jag 1, 5 miljoner. Jag är realist och tror inte vi kan få igenom ett tillägg på över en miljon nu, sa Björk.
Laura Wickström och Daniel Strömborg, båda SFP, uttalade omedelbart stöd för Björks förslag.
Två omröstningar om Sunnanberg
Fullmäktige röstade först om Nybergs förslag och det var endast SDP, VF och Miia Forssell, Gröna som understödde att skolan skulle få pengar genast i nästa års budget.
Sedan röstade man om Maj Björks förslag och nu var Samlingspartiets fyra representanter emot att skolplaneringen omedelbart inleds, en tilläggsbudget övervägs, och att man i ekonomiplanen för 2020 upptar 1,5 miljoner för skolhuset.
Rösterna föll 27 mot fyra (Saml) och två blanka. De blanka var Widar Nyberg och Carita Henriksson.
Söderlund: Processen har varit skamlig
Nina Söderlund, VF, hade i diskussionen innan kallat Sunnanbergsprocessen skamlig.
– Hela processen har varit skamlig. Som beslutsfattare tog jag för givet att staden genast kollar upp byggnadens värde med sakkunniga, och att vi inte tas på säng av rivningsnyheten, sa Söderlund. Här finns en dold agenda som inte varit så dold utan snarast lysande, med sådana som inte velat att en ny skola byggs, fortsatte Söderlund.
Hem och Skola i Sunnanberg: Det verkar positivt
Sunnanbergs Hem och Skola-representanter som följde med debatten i fullmäktige var försiktigt positiva när beslutet om planeringspeng 2019 och ekonomiplanens 1,5 miljoner var fattat.
– Det verkar positivt, samtidigt som politikerna också själva klart ut sa att de verkligen får skämmas om de ännu backar ur det här, sa Hanna Hermansson, styrelsemedlem i Hem och Skola.
Södra hamnen i Nagu fick pengar får besöksbrygga
Södra hamnen i Nagu får 60 000 för en ny besöksbrygga.
Pengarna fanns inte i budgetförslaget, men Olof Elenius, SFP, föreslog att man tar bort 60 000 euro från momentet kajkant vid förbindelsebåtsbryggan i Nagu och i stället sätter pengar till Södra hamnen.
– Kajkantsarbetet är i klartext oljesanering och det finns inget beslut om vem som ska sköta saneringen. Dessutom borde de pengarna vara en driftskostnad om de ingår, inte en investering, sa Elenius.
Efter flera inlägg kring oljan, som uppdagats vid andra arbeten vid förbindelsebåtsbryggan, blev det en förhandlingspaus i fullmäktige.
Vid omröstningen gick Elenius förslag i genom med rösterna 23 mot 10 och två blanka.
Et investeringsbidrag för PIF-centers taksanering på 20 000 var ett tillägg i budgeten. Förslaget gjordes av Folke Pahlman, SFP, som vann omröstningen med rösterna 16 mot 15, tre blanka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.