Pargasfullmäktige på glatt debatthumör slog fast skattesatser och röstade fram en remiss


Pargasfullmäktige fastslog skattesatser, men budgetmötet, som i många kommuner hålls denna vecka, är först andra veckan i december i Pargas. Foto: Anja Kuusisto
Den kommunala inkomstskattesatsen är oförändrad för Pargasborna år 2019, det vill säga 19,75.
I fastighetsskatt uppbär staden 0,47 procent för stadigvarande fastigheter, 1,5 procent för andra bostäder.
Skatterna klubbades av utan diskussion i fullmäktige på tisdagskvällen.
Industriell avloppsvattenavgift omkullröstad med klar marginal
När vattentjänstverkets tariffer skulle godkännas blev det däremot diskussion.
Helena Särkijärvi (Gröna) ville få in en ny behandlingsavgift för industriellt avloppsvatten på 40 euro per kubik.
Bland annat Kurt Lundqvist (SFP) argumenterade mot hennes förslag och sa att det skulle drabba industrierna orättvist, vissa skulle vara glada att få släppa ut ”vad som helst” för den avgiften, andra skulle få en stor oskälig avgift.
I omröstningen blev det endast Gröna som röstade för Särkijärvis förslag.
Christer Friis (SFP) hade också varit upp i talarstolen angående tarifferna och mötesordförande Tarja Rinne uppfattade att också han kom med ett nytt förslag. Nej, nej, sa Friis, jag gjorde inget förslag.
– Nå bra, sa Rinne, för det fick ju inget understöd heller. Allmänt skratt följde det missförståndet.
Neste-avtal fick grönt ljus
När fullmäktige skulle godkänna förlängningen av ett legoavtal med Neste Markkinointi, som hyr en tomt intill Segelrondellen, anmälde Kim Lindstedt, Saml, jäv. Han ombads säga varför:
– Nå-å, mitt hela levebröd hänger på det, sa Lindstedt som driver Café Bustis och är hyresgäst till Neste, som i sin tur hyr tomten av staden.
Fullmäktigeförsamlingen skrattade gott åt hans svar.
Nestes förlängda hyresavtal godkändes, med formuleringar om att planändringar för det här området är på gång, eftersom det ligger intill Centralparken dit ett såkallat ”byahus” planeras.
Många motioner tog tid, både svar på tidigare inlämnade gavs och nya motioner gjordes
Motionerna tar numera mycket av fullmäktiges tid. Så också denna gång.
Senaste höst hade Folke Pahlman, SFP, lämnat in en motion om att staden borde utreda tillsättandet av en företagarenhet.
Han tackade för det svar han nu hade fått, men han ville inte nöja sig med det utan menade att staden måste sätta tillräckliga resurser på arbetet för att attrahera mera invånare och ett aktivare näringsliv. På det här sättet krävde han att motionen fortsättningsvis ska behandlas, att stadsstyrelsens svar inte ska godtas.
Han fick understöd av Nina Söderlund, VF, och av Christer Friis och Kaj Karlsson, SFP.
Det ledde till omröstning om Pahlmans motion ska anses behandlad, såsom stadsstyrelsen föreslagit, eller om den ska remitteras. Pahlmans remissförslag vann med rösterna 26–8.
Solpaneler, halkskydd och inomhusluft i nya motioner
VF:s Nina Söderlund lämnade in en motion om solpaneler. Hon tycker att staden borde förenkla och förtydliga processerna för invånare som vill installera solpaneler både sina fastigheter.’
– Att installera solpaneler är ett alternativ som ska stödas på alla sätt och det får inte göras besvärligt med svårtolkade eller kostnadskrävande regler och tillstånd. När man i dag försöker hitta information på stadens webb med söknyckeln blir det jämnt noll träffar för ordet ”solpaneler”, skrev Söderlund i motionen som partikamraten Lotta Laaksonen läste upp.
SFP:s Maj Björk och Sverker Engström hade var för sig berett en motion om halkskydd för äldre. Björk föreslog halkskydd till över 65 år fyllda, Engström föreslog sådana till över 70-åringar och en informativ kampanj.
Inomhusluftproblemen lyftes upp i en motion av Lotta Laaksonen. Speciellt inomhusluften i Paraisten seudun koulu och Sarlinska skolan har påtalats av lärare och personal redan för flera år sedan, ändå har problemen fått fortsätta och förvärras, sa Laaksonen.
– Staden har inte tagit problemen på tillräckligt allvar. Lärare och annan personal har all anledning att vara upprörda, tyckte Laaksonen.
Laaksonen gjorde också en annan motion. Problemen inom stadens socialsektor har enligt henne inte behandlats på rätt sätt, det fanns andra olägenheter som inte åtgärdats, att omplacera tidigare social- och hälsovårdsdirektören Paula Sundqvist var inte nog. Speciellt borde olägenheterna kring stöd- och träffpunkten Kikaren redas ut, enligt Laaksonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.