Pargasfullmäktige överens om hur dagvården ska skötas i framtiden – Knattebo stryker på foten

Barnantalet minskar, men trots det råder skriande personalbrist inom småbarnspedagogiken i Pargas.
Vikarierande chef för småbarnspedagogiken, Kerstin Lassinniemi, konstaterar att man i dag har daghem där till och med hälften av personalen har semester eller är sjukledig – vilket betyder att en stor del av chefernas tid går åt till att leta efter vikarier eller själv vikariera.
– Då situationen är sådan, finns det inte riktigt utrymme för att utveckla och leda den pedagogiska verksamheten, konstaterade hon.
Styrelsens förslag godkändes utan diskussion
Nettoinflyttningen just nu är cirka +15 barn per år och av barnen deltar omkring 95 procent i småbarnspedagogiken. Men årskullarna är mindre och i framtiden är behovet av platser omkring 500, vilket alla tre alternativ för hur paletten ska se ut i Pargas också utgår ifrån.
– Ett tryck finns i Björkhagenområdet, vilket delvis hör ihop med det nya detaljplaneområdet i Storängen, medan Knattebos utrymmen är väldigt oändamålsenliga. Därför är förslaget att man i alla tre alternativ minskar köptjänstplatserna med hälften och att Knattebos verksamhet avslutas, berättade Lassinniemi innan fullmäktige utan diskussion gick in för att man väljer alternativet där Knattebo dras in, köptjänstplatserna minskas med hälften och en modul inrättas i anslutning till Björkhagens daghem.
Förändringarna ska ske stegvis fram till hösten 2026.
LÄS OCKSÅ
Pargas tar klimatet i beaktande vid upphandling
I ett förslag som presenterades av Tomas Björkroth (SFP) och som enhälligt godkändes av Pargasfullmäkige tog man med miljö- och klimatkriterier som en målsättning i stadens upphandlingsstrategi.
– Priset ska förstås vara viktigt i upphandlingen, men inte det enda kriteriet. Man måste tänka på hurudant klimatavtrycket blir. Genom det här ger man åtminstone chansen till våra mindre, lokala företag att konkurrera om entreprenader, sade Christer Friis (SFP) som understödde Björkroths förslag.
Uppdaterad 25.4 kl. 20.44 med tidtabellen för ändringarna inom småbarnspedagogiken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.