Pargasfullmäktige godkände den nya strategin och sparkade Ojala ur styrelsen

Fullmäktigesammanträdet på måndagskvällen inleddes med en del allmän information, bland annat om stadens pågående organisationsförändring och krigets inverkan på Pargas. Dessutom gick stadsdirektör Patrik Nygrén kort igenom coronaläget.
Pargas har till dags dato tagit emot över 100 flyktingar från Ukraina och ett trettiotal nya elever har inlett skolgången i Pargas.
Nygrén redogjorde för olika scenarier och hurudana effekter som kriget kan ha för staden, bland annat med tanke på ekonomin och beredskap för olika krissituationer.
Strategin fick tummen upp
Stadens nya strategi godkändes efter flera talturer, där strategin för det mesta fick beröm – men bland annat att företagandet inte nämns tillräckligt i strategin och bristen på bostäder i olika kommundelar fick en del ris.
– En skild aftonskola kring inflyttningen kommer att ordnas senare under året, intygade fullmäktigeordförande Sandra Bergqvist.
Många av de som tog till orda konstaterade att den nya strategin i alla fall är bättre än den tidigare – men att man också måste utse ansvarspersoner för att se till att strategin faktiskt implementeras.
Det enda ändringsförslaget kom från Maija Elenius (Saml.) som önskade att man lägger till en mätare för antalet nya företag och tar bort omnämnandet av ”webb3” som ett delområde som staden ska utforska och stötta.
Förslaget understöddes bland annat av partikamraterna Markku Orell och Aaro Söderlund.
Diskussionen kring termen ”webb3” spårade delvis ut, enligt Patrik Nygrén på grund av ett missförstånd.
Tanken var enligt honom inte att Pargas skulle utreda varken algoritmer, bitcoin eller blockkedjor – utan utreda möjligheter för nya näringar att etablera sig i Pargas i stället för i Portugal eller på Bali.
Nytt mötesprogram bjöd på spänning
Diverse teknikstrul ledde till en hel del yrsel i fullmäktigesalen då understöd drogs tillbaka och anmäldes dels via mötessystemet, dels i gammal stil med att uttala sitt stöd.
Omröstning blev det i alla fall – och 22 ledamöter röstade för att ordet ”webb3” kvarstår i strategin. 13 ledamöter ville ha bort ordet.
Ojalas valbarhet ansågs förlorad
Den sannfinländska stadsstyrelseledamoten Nico Ojalas hemort har diskuterats flitigt i stadsstyrelsen den senaste tiden. Ojala begärde avsked från uppdraget i Iniönämnden i november i fjol på grund av att han flyttat från orten, men sin plats i stadsstyrelsen behöll han.
Styrelsen har begärt in en utredning av Ojala om hans hemort efter att han meddelat en adress i Nådendal som sin tillfälliga adress under tiden 1.11.2021–31.10.2022.
Sannfinländarnas Mika Peltokorpi kom med förslaget om att fullmäktige inte konstaterar att Ojala mist sin valbarhet i och med att han tillfälligt bor i en annan kommun på grund av skötseln av sjukdom, och att det tillfälliga boendet varar i mindre än ett år. Partikamraten Karl Nurro understödde förslaget.
– Frågan är väl om Ojala någonsin bott i Pargas, frågade SFP:s Jan Eriksson innan man skred till omröstning.
Den omröstningen slutade i 22 röster för att Ojala ska anses mist sin valbarhet. Fem ledamöter röstade för att Ojala ska anses valbar medan åtta röstade blankt.
Ojala har tidigare sagt till ÅU att han inte kommer att nöja sig med beslutet och att han diskuterat saken både med partisekreteraren och sin advokat. Av allt att döma kommer förvaltningsdomstolarna att sysselsättas.
SFP vill bli kvitt broavgift och få bättre lastningsplatser
Två motioner lämnades in av SFP:s fullmäktigegrupp med Kaj-Johan Karlsson som första undertecknare. Den första handlade om den broavgift som tyngre specialtransporter påtvingas då de ska ta sig över Rävsundsbron, Hessundsbron eller Sattmarksbron.
Motionsställarna konstaterar att särskilt den tyngre industrin och husbyggare drabbas av denna orimliga kostnad och byråkratiska process. Staden har redan tidigare ingripit, men enligt Karlsson och de övriga undertecknarna krävs ett ännu större engagemang från stadens sida.
Pargasföretag förlorar enligt dem offerter på andra orter på grund av den snedvridna konkurrens som broavgifterna medför.
I den andra motionen efterlyser man ordentliga lastningsplatser eller allmänna hamnar för leverans av varor och förnödenheter till holmar och öar. Lastningsplatserna är en livlina för både ortsbefolkning och företagare.
I dagens läge handlar det oftast om gamla förbindelsebåtsbryggor som staten äger, alternativt enskilda näringsidkares eller föreningars och sammanslutningars projekt. Oron är att de gamla, statliga bryggorna avlägsnas då de bedöms som farliga – och att det kommer att leda till omfattande logistiska problem i skärgården.
Motionsställarna föreslår att staden omedelbart börjar utreda vilka lastnings- och angöringsplatser som finns i skärgården och presenterar resultaten till exempel på stadens webbplats.
Enligt motionsställarna borde staden också ta en aktivare roll i att förbättra dessa lastningsplatser och vara delaktig i att underhålla eller alternativt bygga nya lastningsplatser.
I en tredje SFP-motion efterlyste Christer Friis mer tydlighet i användningsplanerna för danaarvsmedel. Han yrkade på att staden presenterar en fullständig förteckning över de danaarv och testamenten som staden har i sin besittning i samband med budgetbehandlingen i december i år.
Uppdaterad klockan 21.02 med tillägget om Christer Friis motion.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.