Förflytta dig till innehållet

Pargasfullmäktige får diskutera kärlek

”Hjärtats saga” heter skulpturen intill Kyrksundet och Runebergshuset (syns i bakgrunden) i Pargas. Kanske skulpturen kunde få sällskap av en kärleksbänk? Förslaget ingår i beredningen av en fullmäktigemotion. Foto: Mikael Heinrichs


Med några rader ur sången ”Hjärtats saga” inledde Helena Särkijärvi, Gröna, sin fullmäktigemotion om att grunda en ”Kärlekens skog” i Pargas. Hon föreslog ett ställe där kärlekspar kunde plantera ett träd att återkomma till, ett ställe med respekt för naturen, för välbefinnande och för att ge en positiv och varm bild av Pargas.
– Paris skulle få en värdig konkurrent i Finland, Pargas – Kärlekens stad, avslutade Särkijärvi sin motion.
Det här förslaget gjorde hon redan i februari 2017.
Nästa veckas tisdag (2.10) når motionen fullmäktige i Pargas för behandling.

Österman: För att inte förtvina behöver en kärleksträdsplanta fortsättningsvis kärlek

Beredare av ärendet är miljövårdschef Carl-Sture Österman och föredragande är stadsdirektör Patrik Nygrén. Så här har de resonerat:
”Målsättningen med motionen är god men platsen för och underhållet av en Kärlekens Skog är något problematiskt. Om plantering av träd och buskar på ett område nära Malmen tillåts, så måste detta sannolikt arrangeras enligt en på förhand uppgjord plan. Omfattningen av, liksom skötsel och underhåll av Kärleksskogen och växtligheten blir inte heller problemfri. För att inte förtvina behöver en planterad kärleksträdsplanta fortsättningsvis såväl kärlek, skötsel som omvårdnad”.
Men – eftersom Särkijärvis motion också hänvisar till Johan Ludvig Runeberg och Fredrika Tengströms kärlekshistoria, som fick sin början i Pargas, och till konstverket, miljöskulpturen ”Hjärtats saga”, som symboliserar just deras saga – så har tjänstemännen ett motförslag som fullmäktige får ta del av.

En kärleksbänk eller sig vid ”Hjärtats saga”  i stället?

Som ett alternativ till Kärlekens Skog kunde man intill skulpturen ”Hjärtats saga” vid Kyrksundet anlägga en vacker stenbänk, en gångstig av stenplattor eller motsvarande.
Kärlekspar kunde mot en liten avgift låta ingravera sina namn eller datum i en liten metallplatta vid bänken eller stenplattan, skriver Österman i beredningen.
I tjänstemannaförslaget sägs också att planeringen och förverkligandet av en sådan stenbänk eller stig bör göras i samarbete med konstnären Armi Nurminen som uppfört verket och Pro Runeberg-föreningen i Pargas.
Fullmäktige förväntas inte nu annat än anteckna att behandlingen av motionen är avslutad.

Kärlekslås var inte välkomna

Man kan dock notera att kärleksyttringar i stadens vardagsrum tidigare har stött på patrull.
När Strandbron vid Kyrkssundsstranden var ny tog en del Pargasbor den internationella seden med kärlekslås i bruk även i Pargas.
Det gillades inte av staden, som sågade loss låsen som hade fästs i broräcket. Motiveringen var att låsen rostar och att det skadar brons skick.
Så här skrev Särkijärvi i sin motion:
”Runt om i världen finns kärleksbroar där par kan hänga fast ett lås som en symbol för sin livslånga kärlek. I Pargas tycks dock broarna inte tåla kärlekens stora tyngd. Då naturen och skogen alltid varit viktiga för oss finländare och det berättas att också Johan och Fredrika en gång i tiden brukade vänslas i skuggan av de lummiga björkdungarna i Munkviken, kunde kanske man i Pargas i stället bekänna sin kärlek i Kärlekens Skog?”

Kommentar: Kanske dags för lite kärleksfull och positiv PR?

Det var Alla hjärtans dag i februari 2013. Jag skrev en kolumn i Pargas Kungörelser där jag applåderade romantikerna i staden. Orsaken var att den internationella trenden med kärlekslås hade nått småstaden. Beviset hade jag fotograferat vid bron vid Kyrksundsstranden, den heter officiellt Strandbron.
Peter Nyman tog upp det och skojade till någonting i MTV:s slutkläm; om hur man kan möta våren romantiskt i Paris eller i Pargas.
Åtminstone just då var vädret mer romantiskt i Paris, sa han, men gav ju samtidigt indirekt Pargas härlig positiv PR.
Två år senare kontaktades jag av ett av paren som hade fäst ett lås vid Strandbron. Låset var borta – men det var inte deras kärlek, så de undrade vad som hänt.
Förklaringen var att staden hade tagit bort alla lås: Rostiga lås förfular bron.
Jag har lite envist varit av annan åsikt. Hur som helst verkar kärleken igen vara på tapeten i Pargas.
Och lite positiv PR med glimten i ögat kanske inte skulle skada den här småstaden?
Anja Kuusisto

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter