Pargasföretaget W-Rix hjälper till med att smälta Helsingforssnön

ÅU skrev för en knapp månad sedan (19.1) om de kreativa lösningar man tagit fram i Helsingfors för att råda bot på snökaoset i staden.
Helsingfors använder i snitt 25 miljoner euro per år till att hålla gator, trottoarer och cykelbanor framkomliga – och på att frakta bort snön.
En av fyra innovativa modeller som valdes ut
Helsingfors stads affärsverk Stara, som bland annat ansvarar för snöröjningen, begärde år 2018 in anbud av företag som erbjöd olika innovativa lösningar för snösmältning.
Jyväskyläbaserade Lumipower med sina flyttbara containers som smälter snön på plats var ett av bolagen, men också W-Rix, dotterbolag till TunturiTec, från Pargas är med och delar på potten som Helsingfors stad reserverat för de här projekten. Staden valde att gå vidare med fyra projekt.
– Tyvärr gick det ju så att fjolåret var extremt snöfattigt och vi kom aldrig åt att testa vårt bidrag i riktiga förhållanden. Men maskinen vi installerade redan i fjol har nu fått jobba på riktigt i bassängen på Byholmens snömottagningsplats, berättar vd Robert Tunturi.
Konkurrensen om att få lämna in en slutlig offert till Helsingfors stad var hård och krävde en hel del förberedelser.

– Det var ett rätt stort projekt att förbinda sig till och kraven kring hur och vad man fick offerera var väldigt noggranna. Alla fyra projekt som Helsingfors valde att gå vidare med var väldigt olika, säger försäljningschef Tomi Martikainen från W-Rix.
Bygger på bloagets existerande teknik
W-Rix lösning bygger på att effektivera nedsmältningen av snön som dumpas i smältningsbassängerna på Byholmen. Samtidigt håller man på att utveckla en effektiv lösning för att hantera filtreringen av skräpet som kommer med snön som plogas från gatorna.
Bakgrund: Enorma snömassor
Byholmens smältbassäng tar emot hundratals lass snö varje dag, till och med upp till 500 lass i dygnet.
I hela Helsingfors handlar det om knappa 4 000 lass snö i dygnet.
Om man räknar med att ett lastbilsflak i genomsnitt rymmer 15 kubikmeter snö, betyder det närmare 60 000 kubikmeter snö – det vill säga drygt halva riksdagshuset (108 000 kubikmeter) om dagen.
– I all sin enkelhet handlar vår modell om att man luftar bottenvattnet i bassängen genom att tillföra syre. På samma gång förbättras vattenkvaliteten och smältningsprocessen effektiveras, säger Tunturi.
Konceptet bygger på bolagets existerande teknik, men har utvecklats och anpassats för det här projektet.
Man mäter hela tiden syrehalten i vattnet och luftaren går till och med att styra med hjälp av en smarttelefon. Tanken är att systemet ska vara både effektivt och energisnålt på samma gång.
– Mycket jobb har det också varit med att bygga upp automatiseringen. Luftaren är i gång endast då den behöver vara det och går endast på den effekt som krävs just då, säger Martikainen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.