Pargasfamiljs barnskyddsanmälan glömdes bort i sex månader – ”Det är skrämmande”, säger mamman
ÅU har talat med mamman i en Pargasfamilj vars barnskyddsanmälan var försvunnen i sex månader.
Hon tar kontakt efter avslöjandet att två före detta ledande tjänstemän inom Pargas socialsektor åtalas för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.
Enligt åtalet har tjänstemännen försummat sin plikt att övervaka att barnskyddsanmälningarna bokförs och registreras på ett korrekt sätt.
Under tiden 18.4.2017–29.1.2018 ska omkring 20 anmälningar ha lämnats oregistrerade. De infördes i registret först år 2020 då de hittades i ett skåp i familjenheten.
En av de bortglömda barnskyddsanmälningarna var Pargasfamiljens.
Dotterns självmordsförsök ledde till barnskyddsanmälan som aldrig följdes upp
Vi kallar familjen för familjen Larsson och dottern för Mikaela. Mikaela som har en lång historia av psykisk ohälsa försökte begå självmord i november 2017 då hon var 16 år gammal.
Hon fördes med ambulans till ÅUCS och lades in på den ungdomspsykiatriska avdelningen. Samtidigt gjorde socialarbetarna i Åbo en barnskyddsanmälan till familjens hemkommun Pargas.
Mikaela var intagen några veckor och slussades sedan vidare till öppenvården på ÅUCS barnpsykiatriska enhet i Pargas. Hon fick den hjälp hon behövde och började snart må bättre.
Mamman väntade förgäves på att barnskyddet skulle ta kontakt
Tiden gick och mamman i familjen väntade på att socialarbetarna i Pargas skulle höra av sig med anledning av den barnskyddsanmälan som hade gjorts.
Under vintern och våren stabiliserade sig familjelivet. Mikaela mådde bra och mamman kände att familjen inte behövde någon hjälp av socialen i Pargas.
Om socialarbetarna kom på besök skulle det bara bli jobbigt för Mikaela att riva upp minnena från självmordsförsöket tyckte mamman.
I maj 2018, sex månader efter att barnskyddsanmälan hade gjorts ringde hon familjenheten.
– Jag ville veta vad som har hänt med anmälan och vad som är nästa steg. Till svar fick jag att det inte finns någon anmälan och att jag skulle glömma hela saken. Några dagar senare ringde de tillbaka och sade att man hittat flera barnskyddsanmälningar i ett skåp och att vår familjs var en av dem.
Eftersom ärendets karaktär, ett barns självmordsförsök, var så allvarlig inleddes det i augusti en utredning av familjen. En utredning som egentligen borde ha startat senast då Mikaela hemförlovades i december.
– Sedan gick allt bra och jag har ingenting att klaga på hur Pargas skötte den saken. Vi fick professionell hjälp i form av hembesök, familjesamtal och stöd i hur vi skulle hantera Mikaelas sjukdom.
Men det tog alltså åtta månader innan Pargas stad gav familjen den hjälp den borde ha fått redan efter självmordsförsöket.
Det är skrämmande att sådant här kan hända och man vet inte hur de familjers vars anmälningar blev liggande i skåpet har klarat sig.
För familjen Larsson gick allting bra, men mamman undrar om slutet var lika gott för alla de andra familjer vars barnskyddsanmälningar glömdes bort.
– Det är skrämmande att sådant här kan hända och man vet inte hur de familjers vars anmälningar blev liggande i skåpet har klarat sig. Jag hoppas att anmälningarna har gällt mindre allvarliga fall som att minderåriga har ertappats med alkohol eller liknande, men är det frågan om värre saker som våld i familjen är det jättesorgligt. Det kan ha kan ha förorsakat ödesdigra konsekvenser och lidande för barnet om familjen inte har fått hjälp i tid.
I dag är Mikaela vuxen och har ett bra liv.
– Nu är allt okej och hon har klarat sig bra i livet. Jag hoppas det att det fortsätter så här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.