Pargascoverbandet TrrTrrTrr miste nästan 70 spelningar – snart står bandet på scen igen

I mars 2020 fick coronapademin fotfäste i Finland och allt sedan dess har pandemin från och till spökat och påverkat massor av människor. Bland de berörda finns bland annat kulturbranschen, dit orkestrar och band hör.
I Åboland finns flera formationer under denna benämning som samtliga har på sätt eller annat blivit drabbade av restaurangrestriktioner och spelningsbortfall.
– Vi försöker vara försiktigt optimistiska, men visst har det varit tufft och det är fortsättningsvis svårt att veta vad som komma skall, säger Pargasbandet TrrTrrTrrs sångare och gitarrist Wilhelm af Heurlin.
Spelningsbortfallen känns i plånboken
Coverbandet har under de senaste åren främst gjort spelningar på nattklubbar och kryssningsbåtar och fick likt månget annat band dra i handbromsen då den första coronavågen forcerade över Finland för drygt ett år sedan.
Från mars 2020 till juli 2021 har TrrTrrTrr som i medeltal gör fyra spelningar i månaden, gått miste om knappt 70 spelningar.
– Pandemin är allvarlig, så jag kan inte vara sur. Hela situationen har försökt skötas på bästa sätt, men visst känns spelningsbortfallen både på humöret och i plånboken, säger af Heurlin.
Bandets efterlängtade återkomst till scenen sker om två veckor i hemkommunen Pargas. Under sommaren har TrrTrrTrr några till inbokade spelningar, men enligt af Heurlin är det främst under hösten som bokningarna sker.

Inget stöd att söka
Det påfrestande året har varit tungt också för arrangörer, vilket är något af Heurlin funderar över.
– Många restauranger och nattklubbar har varit väldigt lidande och det är ett stort frågetecken i hurdan utsträckning de nu vill anlita band för att spela, säger af Heurlin.
En annan frågeställning är vad människor suktar efter då evenemang av liknande slag nu igen öppnar upp.
Att ingen möjlighet finns för oss att söka några som helst stöd, är i mitt tycke orättvist.
Wilhelm af Heurlin, sångare och gitarrist i TrrTrrTrr
af Heurlin har ingen aning hur levande musik kommer tas emot, men samtidigt tror han att ett sug efter liknande evenemang existerar.
Den ständiga ovissheten är ändå beklaglig och af Heurlin anser att musikband likt TrrTrrTrr på sätt och vis fallit mellan stolarna då kulturbranschen delat ut sina stöd. Detta då arbetet enbart ses som ett andra jobb.
– För mig betyder detta ett betydligt bortfall ekonomiskt. Att ingen möjlighet finns för oss att söka några som helst stöd, är i mitt tycke orättvist, säger af Heurlin.
Under spelningspausen har TrrTrrTrr fokuserat på att träna.

Hoppas på att folk tar sitt ansvar
På Kimitoön har också flera band och musiker blivit påverkade i både större och mindre skala av spelningsbortfallen. För Jussi Lindberg som gör spelningar både solo och med bandet Showdown har spelningarna under coronan enbart nått upp till runt tio procent av normala år.
– Det känns och syns ju också i plånboken. För mig är detta ändå enbart en sidosyssla och de som enbart har musiken att leva på har haft det väldigt tufft, säger Lindberg.
Totalt har Lindberg gått miste om mellan 30 och 40 spelningar. Vissa har blivit ombokade medan andra fallit totalt om intet och de spelningar som blivit av har främst handlat om trädgårdsfester.
Vi kan inte sluta leva, men leva med förstånd.
Jussi Lindberg
Under de senaste veckorna har ändå bokningar igen smått börjat äga rum, Lindberg har ändå svårt att se att danser ännu detta år ska återvända till det normala.
– Förstås har jag gärna fel, men jag har svårt att se folk återvända till danser som innan coronan ännu detta år, säger Lindberg.
Med tiden anser Lindberg ändå vi måste klara av att leva med coronan. Att arrangera musikevenemang av större slag ska heller inte vara ett problem, så länge samtliga tar sitt ansvar.
– Personligen anser jag att personer mellan 18-30 som mest är igång borde ha vaccinerats genast efter riskgrupperna. Ansvaret ligger ändå i slutskedet på dig själv. Vi kan inte sluta leva, men leva med förstånd, säger Lindberg.
Tänker positivt
Kimitoöorkestern Finemang ser också coronatiden som tuff och enligt orkesterns syntsspelare och sångare Dennis Nordell drogs gruppens spelningar med den ner till noll. De flesta spelningar sköts upp med ett år.
– Denna vår såg ännu utmanande ut, men nu under sommaren har potentiella spelningar mer och mer igen dykt upp, säger Nordell.
De ständigt levande restriktionerna och övriga begräsningar ser Nordell lidande på. I synnerhet från organisatörernas synvinkel är restriktionerna en utmaning. Hela dilemmat förklarar Nordell med ordet osäker.
– Året har varit tufft kulturproducenter. För oss som enbart gör det här för att det är roligt är det ändå inget ekonomiskt slag som för många andra, säger Nordell.

Finemang gör i medeltal runt tio spelningar per år. Nordell som själv är inkopplad i flera olika orkesteruppsättningar gör i sin tur desto fler.
De osäkra utsikterna för musikerna är beklagande, men Nordell har ändå svårt att komma på saker som skulle kunna ha gjort eller borde göras annorlunda.
– De flesta börjar ändå vara vaccinerade, vilket vi måste se som en positiv sak. Jag tror det finns ljus i tunneln bara vi orkar hålla ut lite till. Sedan får vi hoppas på att ingen större smittspridning sker nu under sommaren, säger Nordell.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.