Förflytta dig till innehållet

Pargasbygdens gårdag nu i bokform

Egil Essén fyller 93 år på torsdag , men några tankar på att dra sig tillbaka har han inte. Efter att hans elfte bok om Pargas har kommit ut, planerar han nu en självbiografi.


Egil Essén som fyller 93 år på torsdag har samlat på sig en imponerande mängd kunskap, erfarenhet och inte minst kärlek och passion för sin hembygd i Pargas.
Hans engagemang har resulterat i elva böcker om skärgårdsstaden, dess invånare, dess historia och särart.
Den elfte boken, ”Pargasbygdens gårdag” kom ut i vinter och beskriver med ord och bilder hur staden har förändrats under närmare 200 år.

Nöjesliv i Pargas på 1970-talet.


Det är ett gediget och omfattande hantverk som beskriver det historiska Pargas mångsidigt och intressant. Genom de svartvita fotografierna får läsaren en inblick i svunna tider och de korta och lättlästa texterna löper som en röd tråd genom boken och kompletterar helheten.
– Det är mina subjektiva upplevelser av hur gårdagen såg ut, men också ett försök att ge en helhetsbild av hur Pargas har utvecklats. Boken visar alla enorma förändringar som Pargas har genomgått, jag blev själv riktigt förvånad, säger Essén.
Förbindelser, skola, hälsovård och föreningsliv i Pargas är bara några av de teman som förtjänstfullt avhandlas i boken. Och naturligtvis har uppbyggnaden av kalkindustrin som har satt sin prägel på hela Pargas ett skilt kapitel.

Vintervägar.


Tiden från 1905 till första världskriget då den lilla byn utvecklades till en internationell industriort kallar Essén för Klondykeperioden. Rior, lador och uthus byggdes om till bostäder för att Pargas skulle kunna ta emot alla de tusentals arbetare som skulle bygga ut kalkindustrin och känslan av trångboddhet blir påtaglig i bokens texter och bilder.

Klondyketiden i Pargas.


Men boken är inte tänkt att endast ge en historisk tillbakablick över Pargasbygdens utveckling. Essén hoppas att dagens beslutsfattare tar lärdom av historien och jobbar för att göra Pargas till en bättre stad att leva och bo i.
– Jag hoppas att boken är en väckarklocka som påminner om vikten av att ha en helhetsplan för hur Pargas ska utvecklas och hur Pargasbilden ska se ut. Det saknas en helhetsvision och det skulle vara nödvändigt att fatta ett beslut om vad vi ska göra med Sundet.
– Personligen tycker jag det borde muddras och öppnas för båttrafik.
Blir det flera böcker om Pargas?
– Projekten står nog i kö, men flera böcker i den här genren blir det inte. Men jag planerar att skriva en självbiografi.
Kolla var du får tag på boken via Esséns webbplats www.egilessen.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter