Pargasborna vinnare – fick klart mer i hushållsavdrag än Åbo- och Kimitoöborna

Om Kimitoöborna hade fått lika mycket i hushållsavdrag per person som Pargasborna så hade 220 000 euro mer landat i Kimitoöbornas fickor än vad det nu gjorde.
Och om alla Åbobor i snitt fått lika mycket som Pargasborna i hushållsavdrag hade drygt 6 miljoner euro mer hamnat på Åbobornas konton.
Det visar ÅU:s granskning av hushållsavdragen för år 2020.
Hushållsavdrag betalas förstås enbart till de personer som ansöker om och har rätt till avdraget. Men för att få en bild av hur avdraget totalt sett gagnar kommunerna har vi fördelat stödsummorna över alla kommuninvånare.
Då ser man att Pargasborna år 2020 fick över 30 euro mer i hushållsavdrag än Kimitoöborna och Åboborna. Pargasborna fick 98 euro per invånare medan Kimitoöborna fick 64 euro och Åboborna 66 euro.
Även S:t Karinsborna fick tillbaka stora summor via avdraget. Fördelar man avdragssummorna enbart på de invånare som hade beskattningsbar inkomst fick S:t Karinsborna rentav mer tillbaka än Pargasborna.
Raseborg och Hangö ligger i en mellankategori, aningen över snittet för hela Finland.


Inkomstnivån grundförklaringen
Det finns förstås skillnader mellan kommunerna i allt från befolkningsstruktur och boendeform till stugägande, och säkert även i hur mycket renoveringsarbete kommuninvånarna fixar själva. Allt detta påverkar deras möjligheter och behov av att använda sig av hushållsavdraget.
Men överinspektör Matti Luokkanen lyfter fram en annan grundförklaring: avdraget används mer i kommuner med större andel höginkomsttagare.
– De med högre inkomster har råd att låta utföra renoveringar och att använda andra hushållstjänster. Dessutom betalar de garanterat skatt från vilken hushållsavdraget kan göras, säger Luokkanen.
I offentligen har man diskuterat det faktum att låginkomsttagare inte har någon nytta av avdragsmöjligheten om de inte har betalat skatt från vilken avdraget görs.
Ser man på vår tabell kan man mycket riktigt notera en direkt korrelation mellan medianinkomsten i kommunen och användningen av hushållsavdraget.
90 miljoner mindre
År 2020 beviljades nästan 386 miljoner euro i hushållsavdrag i Finland. Det var en minskning med 90 miljoner euro jämfört med år 2019.
Den största förklaringen var ändringar i själva avdraget. Både avdragets maximibelopp och procentandelen av arbetskostnaderna för vilka man kunde ansöka om avdrag sänktes år 2020.
Maximibeloppet sänktes från 2 400 euro till 2 250 euro medan procentandelen sänktes från 50 till 40.
Även antalet sökanden minskade år 2020 – från cirka 460 000 året innan till 440 000 personer. Matti Luokkanen konstaterar att även pandemin kan förklara en del av den minskade användningen av avdraget.
Ökning bland de med höga inkomster
Minskningen var ändå inte identisk i alla inkomstgrupper.
Skatteförvaltningens siffror visar att ansökningarna om hushållsavdrag minskade särskilt mycket bland låginkomsttagare år 2020 jämfört med 2019.
Bland de finländare vars skattepliktiga inkomster understeg 30 000 euro ansökte 12 procent färre om hushållsavdrag.
Även de med skattepliktiga inkomster på 30 000–50 000 euro ansökte mer sällan om hushållsavdrag än året innan.
Av dem som tjänade över 50 000 euro använde däremot flera hushållsavdraget år 2020 än år 2019.
– I de övre inkomstklasserna har användningen av hushållsavdraget varit vanligare och också ökat mer än i de lägre inkomstklasserna, säger Luokkanen.
Används klart med för renoveringar
”Underhåll eller ombyggnad” – alltså någon form av renovering – är det vanligaste skälet till hushållsavdrag. Ser man på hela landet så stod renoveringskostnader för 79 procent av de summor som finländarna ansökte om hushållsavdrag för år 2020.
Hushållsarbete – till exempel städning – stod för 18 procent av summorna, medan omsorgs- och vårdarbete stod för 3 procent.
De kommuner vi tittat på följer grovt taget denna trend, men med lokala variationer. För Kimitoöbornas del låg underhåll eller ombyggnad rentav bakom nästan 90 procent av avdragen år 2020.
Raseborg utmärker sig
När det gäller omsorgs- och vårdarbete var Raseborg ett undantag. Där gjordes gjorde 133 ansökningar om hushållsavdrag för omsorgs- och vårdarbete år 2020. Det var kring 6 procent av ansökningarna.
Ser man på totalsumman som man sökte avdrag för stod omsorgs- och vårdarbete rentav för 7 procent.
I Åbo gällde cirka 3 procent av avdragen omsorg och vård, medan andelen i de övriga kommunerna var under en procent.
Till exempel gällde endast 7 ansökningar från Kimitoön omsorgs- och vårdarbete. I Pargas, S:t Karins och Hangö gällde cirka 30 ansökningar per kommun denna typs tjänster.
Höjt avdrag – för vissa arbeten
I år har hushållsavdraget höjts för alla arbeten förutom renoveringsarbeten (se faktarutan).
Matti Luokkanen säger att finländarna överlag känner till att avdraget finns.
– Det har blivit populärare under åren. Men man känner inte alltid till de aktuella eurogränserna eftersom de ändrats fler gånger de senaste tio åren.
Så funkar avdraget i år
År 2022 är hushållsavdragets maximibelopp 3 500 euro för arbetsersättningar för hushålls-, omsorgs- eller vårdarbete eller för byte av oljeuppvärmning till ett annat uppvärmningssystem.
För hushålls-, omsorgs- och vårdarbete och avstående från oljevärmning kan du dra av 60 procent av arbetets andel om du låter ett företag utföra arbetet. Om du anställer en person för arbetet kan du dra av 30 procent av lönen och arbetsgivarens bikostnader.
Hushållsavdraget för renoveringsarbete är högst 2 250 euro. Om du köper renoveringsarbetet av ett företag kan du dra av 40 procent av arbetets andel. Om du anställer en person för renoveringen kan du dra av 15 procent av lönen och arbetsgivarens bikostnader.
Självrisken för hushållsavdraget är 100 euro.
Hushållsavdraget är en skattelättnad som minskar beloppet av den skatt som ska betalas. Det kan ansökas vid inköp av till exempel städning, barnpassning eller renoveringsarbete till sitt hem.
Avdrag beviljas också för arbete som utförts i en fritidsbostad.
Avdrag beviljas endast för arbetets andel.
Källa: Skatteförvaltningen
Variationer i hur avdraget drabbar kommunalskatten
När vi i inledningen av artikeln talar om hur hushållsavdraget ”gagnar kommunerna” är det värt att påpeka att vi främst syftar på kommuninvånarna.
Avdraget görs nämligen i första hand från den inkomstskatt som personen betalat till staten. Men om den skatten inte räcker till för att täcka avdraget görs avdraget från kommunalskatten, sjukförsäkringens sjukvårdspremie och kyrkoskatten.
I Kimitoön togs nästan 40 procent av den totala hushållsavdragssumman från kommunalskatten år 2020, medan motsvarande siffra i S:t Karins och Åbo var under 30 procent.
Även i Hangö och Raseborg togs rätt mycket av avdragen från kommunalskatten: 36 respektive 38 procent av totalsumman.
Hushållsavdraget sänker alltså kommunernas skatteintäkter i olika hög grad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.