Pargasborna blir färre och äldre – så här kraftigt ökar 65-plussarna
Den åldrande befolkningen är en stor utmaning också i Pargas, då antalet Pargasbor som står utanför arbetslivet i förhållande till mängden faktisk arbetskraft har försämrats från år till år och är sämre än i Egentliga Finland och i hela landet.
Stadsstyrelsen fick i måndags ta del av den omfattande välfärdsplanen för perioden 2021–2025. Den här planen görs upp för en fullmäktigeperiod i taget och stakar ut målsättningar och åtgärder som staden förverkligar. Planen följs upp och uppdateras årligen och har skilda fokusområden årligen.
Utgående från statistiken och den sektorsövergripande samarbetsgruppens bedömningar har man i planen listat styrkor och svagheter gällande välfärden i Pargas.
Styrkor
- Skolmobbningen har minskat och ligger under genomsnittet i landet.
- Man har goda möjligheter att påverka i skolorna.
- Antalet fallolyckor bland äldre är lågt.
- Man faller sällan utanför utbildningssystemet.
- I Pargas ägnar man sig mera åt konst och kultur än i landet i genomsnitt.
Utmaningar
- Den upplevda ensamheten bland skolelever.
- Det upplevda hälsotillståndet är sämre än genomsnittet i hela landet.
- Barn och ungas motionsintresse är lägre än genomsnittet i landet.
- Det psykiska välbefinnandet.
- Den upplevda tryggheten.
Verksamhetsberättelserna och verksamhetsplanerna för äldrerådet och rådet för personer med funktionsnedsättning presenterades också under styrelsemötet.
Projektkoordinator Pia Hotanen utsågs till Pargas stads koordinator för främjandet av hälsa och välfärd i välfärdsområdets nätverk.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.