Förflytta dig till innehållet

Pargasbor överraskades av sällsynt himlafenomen – se video

: Vesa Puistovaara/Porin Karhunvartijat
ett stjärnfall
Rymdstenen syntes i delar av Finland, Norge, Estland och Sverige på söndagskvällen. Här är den ovanför Ulvsby.

Klockan var ungefär halv tio på söndagskvällen då Susanne Nyman och hennes familj passerade Pungbölebron och närmade sig Sagu. I väster syntes plötsligt ett kraftigt ljussken lysa upp kvällshimlen och en eldboll närmade sig marken.

– Det såg väldigt underligt ut, som ett stort klot med en liten svans. Vi tänkte om det är en raket och undrade om det snart kommer att höras en explosion. Det var större än ett vanligt stjärnfall och den närmaste planeten såg väldigt liten ut. Vi kunde inte förstå vad det var.

Det lysande klotet syntes enbart några sekunder innan det försvann bakom träden.

– Jag har aldrig upplevt något liknande och det var ju kul att få se det, säger Nyman.

Liknande iakttagelser gjordes runtom i Finland och eldklotet syntes också i Estland, Norge och stora delar av Sverige.

För att få en förklaring på fenomenet ringer jag upp Emma Bruus som upprätthåller astronomiska föreningen Ursas databas Himlakollen som samlar in observationer om atmosfäriska fenomen.

– Det var en sten som fallit ner i atmosfären och som på grund av friktionen började brinna. Stenen hade en hastighet på 22 kilometer i sekunden och brann helt upp, inte ens några småstenar nådde marken.

Boliden ovanför Ulvsby på söndagskvällen. Video: Vesa Puistovaara/Porin Karhunvartijat

Rymdstenens framfart kan jämföras med ett vanligt stjärnfall men med den skillnaden att ljusskenet var betydligt starkare än vad vi är vana vid. Det här beror på att söndagens sten var betydligt större än vanligt, säger Bruus.

– Den här kan ha varit ungefär lika stor som en tennisboll, i vanliga fall är de fallande stenarna inte större än små sandkorn.

Det som gör söndagens stjärnfall lite speciellt är också att det syntes så pass länge, upp till 10 sekunder. Normalt brukar elden slockna efter några sekunder, eller senast då stenen är närmare än 20 kilometer från jordytan.

Med racerfart genom atmosfären

Att ett så litet objekt kan ge upphov till ett så kraftigt sken förklarar Bruus med den enorma friktion som uppstår då en sten flyger genom atmosfären i en hastighet på nästan 80 000 kilometer i timmen.

– Det är en väldig fart om man jämför den med hur fort tåg, bilar och andra fordon på jorden kan köra.

Kan stenen flyga genom atmosfären utan att brinna upp och landa på marken eller träffa någon i huvudet?

– Vi känner inte till några sådana fall i Finland. Det är mer sannolikt att du vinner på lotto eller blir vald till president än att du träffas av en rymdsten.

När ett stjärnfall lyser starkare än Venus kallas det för bolid.

Har du sett boliden kan du skicka in din observation till Himlakollen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter