Pargasbon Jeanette Lindroos vill leda Svenskfinlands lärare — valdebatt i Åbo sköts upp


Jeanette Lindroos har varit fackligt aktiv länge, vid sidan om sitt lärarjobb. Foto: Ida-Marie Cederberg
Jeanette Lindroos verkar ha inre glöd för att jobba med fackliga frågor. Hon har varit fackligt aktiv i snart 20 år, starten gick i Väståbolands lärarförening (VÅL) i Nagu år 2003.
Nu ställer hon upp som en av fyra ordförandekandidater i Finlands svenska lärarförbund.
En turné i Svenskfinland med debatter mellan de fyra kandidaterna avbröts på grund av coronaviruset.
Debatter i Helsingfors, Tammerfors och Vasa hann man hålla, men debatten som skulle ha hållits 18 mars i Åbo blev inte av.
Själva ordförandevalet är dock inte skrinlagt, det är endast uppskjutet.
Vill påverka sin yrkesgrupps framtid
När skolorna och lärarna nu jobbar på distans är det också en tid för eftertanke om yrkesgruppens arbetsförhållanden, något som ligger Lindroos nära om hjärtat.
– Undervisningen blir bättre om vi har lärare och rektorer som trivs och orkar med sitt arbete. Drivkraften för mig att ställa upp i det här valet är att jag vill vara med och påverka FSL:s framtid och medlemmarnas välbefinnande.
Lönepolitik, utbildningspolitik och lärarna och rektorernas välmående, räknar Lindroos upp som särskilt viktiga frågor.
– Jag tror att de flesta lärare och rektorer tycker om sitt arbete och vill varje dag göra sitt bästa. Lärarna vill undervisa och fortbilda sig så att de kan göra ett bra arbete. Däremot tror jag att många upplever att deras tid och ork inte räcker till alla andra uppgifter som ska göras.
Så mycket annat än undervisning stressar
Att lärarens arbetsbelasting ökar av det som kan kallas byråkrati (möten, upprättade av planer, uppdatering av material på digitala plattformer med mera) har varit ett samtalsämne bland lärarna ett bra tag.
– En del är också oroliga över elevernas mående och det i sin tur påverkar lärarens mående.
– Överlag så tror jag att i skolor där elevgrupperna är stora så mår lärarna sämre. Jag har inget bevis för det, men om läraren har många elever är det svårare att hinna se alla elever.
I början av året kom en alarmerande rapport (rektorsbarometern) om att rektorernas arbetsbelastning är för hög. I den framkom bland annat att 55 procent upplevde att de var engagerade och cirka 33 procent löpte risk för att bli utmattade. Det var inget som överraskade Lindroos så mycket, men oroar gör det nog.
Har många förtroendeuppdrag
Sedan Lindroos (då under namnet Penttilä) blev fackligt aktiv i Nagu år 2003 har hon hunnit avancera en hel del inom det fackliga.
De första åren var hon styrelsemedlem i VÅL, senare även ordförande i föreningen.
Just nu är hon styrelsens it-ansvariga. Hon är också FOSU:s förtroendeman i Pargas, fullmäktigeledamot i FSL:s fullmäktige och styrelsemedlem i OAJ:s lokalförening.
I Finlands svenska lärarförbund är ordförandeposten ett heltidsjobb som i regel innehas i fyra år, men sittande Christer Holmlund har valt ett annat jobb och kommer att avgå mitt i sin period.
Därför skulle valet av en efterträdare hållas på fullmäktigemötet 22–23 april. På grund av coronaläget är ett nytt datum inte ännu fastslaget.
De övriga tre kandidaterna som Lindroos möter i kampen om ordförandeposten är ombudsman Jens Mattfolk, Ekenäs, speciallärare Pamela Leka, Helsingfors och rektor Inger Damlin, Korsholm.
Jeanette Lindroos
Jobb: Lektor i naturvetenskapliga ämnen i Kyrkbackens skola, tutorlärare i Kyrkbacken, Skägårdshavets skola och Sarlinska skolan.
Aktuell som: Kandidat för ordförandeposten i Finlands svenska lärarförbund (FSL).
Examen: Fil mag i analytisk kemi, ämneslärare i kemi, fysik och matematik.
Familj: Tre barn, 12, 14 och 22 år.
Bor: I Nagu och i Pargas.
Läraryrkets största fördel: Glädjen, uppskattningen och möjligheten att påverka.Varje dag blir jag glad då jag får arbeta med barn och ungdomar som är vetgiriga och påhittiga.
Yrkets största nackdel: Tidsbristen och byråkratin.
Läser: Tidningar: HBL, ÅU, Läraren och Runner’s. Böcker när jag vill koppla av. Just nu “The moment of lift” av Melinda Gates.
Drömmer om: Just nu, att vi alla skulle följa Niinistös kloka råd, om att hålla fysiskt avstånd men finna själslig närhet. En annan dröm är en skolvärld där alla, barn, lärare och rektorer, skulle trivas i och ha möjlighet att utvecklas på bästa sätt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.